Тимановська заявила, що влада Білорусі заборонила спортсменам виїжджати на змагання за кордон

Спортсмени не можуть виїхати за вже придбаними квитками, стверджує Тимановська
Фото: pixabay.com
Білоруська легкоатлетка Христина Тимановська, яка відмовилася повертатися з Олімпіади 2020 у Мінськ і продовжує спортивну кар'єру в Польщі, заявила, що білоруським спортсменам не дозволяють виїжджати за кордон. Про це вона повідомила РБК 18 серпня.

"Сьогодні буквально дізналися новину, що міністр спорту заборонив усім спортсменам виїжджати за межі Білорусі – чи то змагання, чи тренувальні збори, навіть ішлося і про відпустки. Мені пишуть люди про те, що у них уже куплені квитки на змагання за суму до €1,5 тис., і їм не дозволяють поїхати", – сказала Тимановська.

За її словами, "люди втрачають гроші, і ніхто не буде за це відповідати, ніхто не буде відшкодовувати їм витрати".

"Думаю, що офіційного паперу немає, як не було й до цього. Ми ніколи не бачили офіційних паперів про заборони, нам просто на словах говорили, що нам не можна на збори, на змагання", – пояснила спортсменка.

Срібний призер Олімпіади 2008 у десятиборстві білорус Андрій Кравченко підтвердив інформацію про заборону в Instagram. Він опублікував частину переписки з людиною, яка написала про наказ міністра спорту Білорусі і про те, що в разі невиконання наказу буде звільнення.

"Залишилося тільки повідець із нашийником повісити на шию і рот пластиром заклеїти. Спортсмени, які терпіли заради спорту, змагань, тепер за ваше мовчання доведеться розплачуватися. Але що далі, то цікавіше спостерігати. Можливо, наступним кроком буде нашийник із GPS", – прокоментував Кравченко.

Контекст:

Тимановська 1 серпня розповідала, що білоруські спортивні функціонери вирішили без її відома виставити її на Олімпіаді на 400-метрівці, хоча вона бігає коротші дистанції. Це сталося, тому що білоруський НОК "накосячив" і у спортсменок, які мали вперше брати участь в Олімпіаді, не було достатньої кількості допінг-проб, пояснила Тимановська.

Коли ситуація стала публічною, спортсменку спробували посадити на літак до Мінська, за її словами – примусово. Тимановська летіти відмовилася, оскільки побоювалася, що в Білорусі її посадять до в'язниці. Водночас, за словами легкоатлетки, в її історії політики немає.

Тимановська звернулася в Міжнародний олімпійський комітет і в поліцію. Чехія і Польща запропонували їй захист і допомогу. Тимановська попросила притулку в Польщі, їй видали гуманітарну візу. 4 серпня вона вилетіла з Токіо і транзитом через Відень прибула до Варшави.

До Польщі через Україну виїхав і чоловік Тимановської Арсеній Зданевич, він отримав польську гуманітарну візу.

Тимановська ухвалила рішення продовжити кар'єру в Польщі.

15 серпня вона під білоруським прапором посіла третє місце на 100-метрівці на турнірі в польському Щецині, однак Білоруська федерація легкої атлетики змовчала про це, повідомивши про інших представників Білорусі.