Трамп сьогодні може оголосити про завершення шатдауну – Білий дім

Трампа можуть обвинуватити в перевищенні повноважень
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп планує підписати законопроект про фінансування уряду для завершення шатдауну й оголосити надзвичайний стан у країні, повідомили в адміністрації американського президента.

Президент США Дональд Трамп планує підписати компромісний варіант угоди щодо фінансування уряду, а потім оголосити про введення надзвичайного стану, щоб отримати $8 млрд на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Про це повідомляє телеканал CNN із посиланням на представника Білого дому.

Цей крок Трампа має покласти край протистоянню з Конгресом, крім того, він може спричинити новий конституційний спір про те, чи не перевищує американський президент своїх повноважень, зазначає CNN.

У Білому домі не уточнили, звідки братимуть гроші на будівництво стіни. Демократи, імовірно, подадуть на Трампа до суду, повідомляє телеканал.

Через відмову представників Демократичної партії передбачити в бюджеті $5,7 млрд на будівництво стіни на кордоні з Мексикою президент США Дональд Трамп оголосив шатдаун 23 грудня 2018 року.

25 січня 2019 року президент повідомив, що фінансування федерального уряду відновлять на три тижні. Передбачено, що за цей час конгресмени зможуть домовитися про фінансування будівництва стіни. Це був найдовший шатдаун в історії США.

Водночас Трамп наголошував, що готовий скористатися правом увести надзвичайний стан, щоб домогтися виділення коштів у обхід Конгресу.

27 січня Трамп не відкинув нового зупинення роботи уряду.

За підрахунками рейтингового агентства S&P Global Ratings, економіка США втратила через шатдаун щонайменше $6 млрд. За даними бюджетного управління Конгресу, економічні втрати країни становили $3 млрд.

12 лютого демократам і республіканцям удалося досягти принципової домовленості про фінансування програм прикордонної безпеки до 30 вересня.