Трамп заявив, що "в разі потреби" готовий стати спікером Палати представників на "30, 60 або 90 днів"

Трамп зазначив, що його увага зосереджена на президентській кампанії
Фото: EPA

45-й президент США Дональд Трамп заявив 5 жовтня в інтерв'ю Fox News, що може погодитися стати спікером Палати представників Конгресу "на короткий час".

Він сказав, що готовий бути "об'єднувачем" для Республіканської партії і має "дуже багато друзів у Конгресі".

За словами Трампа, його попросили "розглянути можливість обійняти посаду спікера", поки законодавці в Палаті представників "не знайдуть когось на триваліший строк".

Трамп не сказав, хто саме його попросив.

Він додав, що робить це "не тому, що хоче", а "в разі потреби".

Трамп наголосив, що якщо республіканці не зможуть дійти консенсусу, то він обійме посаду спікера Палати представників на короткий "30, 60 або 90-денний період".

Водночас політик зазначив, що його увага зосереджена на президентській кампанії.

Про те, що Трамп наступного тижня може висунути себе на посаду спікера Палати представників після відставки Кевіна Маккарті, 5 жовтня написало Politico. ЗМІ поінформував, що Палата представників ще ніколи не обирала спікера, який не був би членом Конгресу США, хоча це не є конституційною вимогою.

Трамп обіймав посаду президента США із 2017-го до 2021 року. Він заявляв про бажання брати участь у праймеріз Республіканської партії напередодні президентських виборів у листопаді 2024 року.

14 серпня Трампу офіційно оголосили кримінальне обвинувачення у спробі змінити результати президентських виборів 2020 року у штаті Джорджія. Експрезидент США тепер є фігурантом чотирьох кримінальних обвинувачень: окрім втручання у вибори, це справи про штурм Капітолія його прибічниками, про зберігання вдома таємних документів та про виплату грошей за мовчання порноактрисі Стормі Деніелс.

Контекст:

30 вересня Маккарті закликав американський Сенат прибрати гроші на допомогу Україні із законопроєкту про додаткові витрати, щоб запобігти зупиненню роботи федерального уряду (шатдауну).

Маккарті написав в X 30 вересня, що двопартійна пропозиція Сенату щодо збереження фінансування уряду до 17 листопада, яка передбачає допомогу Україні, "не має перспектив і була мертвою відразу після появи", назвавши цей законопроєкт "помилковим".

З ініціативою відставки Маккарті виступив його однопартієць Метт Гетц, який висловлював невдоволення тим, що спікер погодився на компроміс із демократами й забезпечив ухвалення 45-денного бюджету, щоб уникнути шатдауну. Він також звинувачував Маккарті в тому, що той нібито погодив із президентом США Джо Байденом "таємну угоду" щодо фінансування України.

3 жовтня Палата представників проголосувала за відставку Маккарті з посади спікера.