"Це реально". Байден оцінив загрозу застосування тактичної ядерної зброї Путіним

Байден підтвердив, що вважає реальним сценарій застосування Росією тактичної ядерної зброї
Фото: EPA
Президент США Джо Байден стурбований тим, що президент країни-окупанта РФ Володимир Путін може застосувати тактичну ядерну зброю і вважає такий сценарій реальним. Про це повідомляє 20 червня Reuters.

Байден, виступаючи в Каліфорнії (США) перед групою донорів, нагадав, що був тут приблизно два роки тому й казав, що переймається висиханням місцевої річки Колорадо (його побоювання справдилися).

Президент США поділився, що тоді всі дивилися на нього "як на божевільного".

Американський лідер додав, що так само – як на божевільного – на нього дивилися, коли він сказав, що переймається тим, що Путін застосує тактичну ядерну зброю.

Байден заявив, що, як і раніше, переконаний: ядерний удар із боку Росії – "це реально".

Напередодні Байден назвав заяву Путіна про те, що Росія вже розмістила свою тактичну ядерну зброю в Білорусі, "абсолютно безвідповідальною".

Контекст:

21 вересня 2022 року Путін у своєму зверненні заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії. Натяк він повторив і 30 вересня, заявивши, що "ми захищатимемо нашу землю (ідеться про незаконно анексовані території України". – "ГОРДОН") усіма наявними в нас силами і засобами".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю. Водночас президент зазначив, що "не можна заглянути Путіну в голову", тож ризики, що ядерного удару може бути завдано, є.

22 вересня видання The Washington Post повідомило: між адміністрацією Байдена і владою Росії триває переписка, під час якої російську сторону попередили про наслідки в разі застосування ядерної зброї у війні проти України.

Державний секретар США Ентоні Блінкен 25 вересня в інтерв'ю CBS News підтвердив, що США попередили РФ про ймовірні "жахливі наслідки" в разі застосування країною-агресором ядерної зброї.

27 жовтня під час виступу в дискусійному клубі "Валдай" Путін заявив, що Росія "ніколи не говорила" про ймовірне застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

За інформацією The New York Times, високопоставлені російські військові обговорювали, коли і як Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. Таку інформацію поширили всередині уряду США в жовтні, повідомило видання 2 листопада. За оцінками Пентагону, в арсеналі Росії є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, яку призначено для застосування на полях битв із метою придушення звичайних сил.

25 березня Путін заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко попросив його розгорнути у країні тактичну ядерну зброю. У НАТО розкритикували Путіна за "небезпечну й безвідповідальну" ядерну риторику. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз може ввести нові санкції, якщо Росія розмістить ядерну зброю на території Білорусі.

Зеленський в інтерв'ю південнокорейському виданню Chosun Ilbo, яке вийшло 30 травня, зазначив, що розміщення російської ядерної зброї в Білорусі нічого не означає для України. За його словами, Росія "не раз і не два" озвучувала ядерні погрози, і перекидання тактичної зброї в Білорусь є не більш як політичним вивертом.