Турбіна для "Північного потоку", яку віддала Канада, "застрягла" в Німеччині. РФ не дає згоди на транспортування – ЗМІ

Іноді складається враження, що РФ уже не хоче забирати турбіну, сказав віцеканцлер Німеччини 21 липня
Фото: ЕРА (архів)
Турбіна для російського газогону "Північний потік", яка була на техобслуговуванні в Канаді, 17 липня прибула до німецького Кельна і "застрягла" там – Росія не дає згоди на подальше транспортування.

Про це, посилаючись на джерела, повідомило 21 липня агентство Reuters.

За інформацією одного із співрозмовників ЗМІ, РФ не надала документів, необхідних для ввезення турбіни до Росії, включно з докладною інформацією про те, куди саме її доправити й через який митний пункт. Джерела Reuters не можуть точно сказати, коли завершать процес транспортування – на це можуть знадобитися дні чи тижні.

У заяві компанії Siemens Energy, яка обслуговує турбіни, ідеться про те, що зазвичай обслуговування турбін є для фірми "рутинною операцією".

Компанія хоче якнайшвидше доправити турбіну до місця експлуатації (установка працює на компресорній станції "Портова"), але "час, який на це знадобиться, не є виключно" під контролем Siemens, ідеться в заяві.

Міністр економіки Німеччини, віцеканцлер ФРН Роберт Габек сказав, що уряд перебуває в тісному контакті із Siemens і повідомить, коли турбіну доправлять до РФ. "Іноді складається враження", що Москва більше не хоче її забирати, додав міністр.

Він наголосив: дії Росії означають, що "привід технічних проблем насправді має політичне підґрунтя, а це суперечить тому, щоб бути гарантом енергетичної безпеки в Європі".

Контекст:

"Північний потік" – частина магістрального газогону між Росією та Німеччиною, що проходить дном Балтійського моря. Є морською частиною однієї з гілок системи газогонів "Ямал – Європа". Газогін складається із двох ниток завдовжки 1224 км та загальною проєктною продуктивністю 55 млрд м&³3; газу на рік. Він розпочав постачання газу двома гілками в жовтні 2012 року.

Із 16 червня російський "Газпром" знизив обсяг прокачування газу до Європи за допомогою "Північного потоку" до 67 млн м&³3; на добу. Він пояснив це "невчасним поверненням компанією Siemens газоперекачувальних агрегатів із ремонту, виробленням міжремонтного ресурсу й виявленими технічними несправностями двигунів".

7 липня Габек попросив Канаду якнайшвидше повернути турбіну, яка була на ремонті. 9 липня уряд Канади задовольнив прохання Німеччини. Це рішення підтримали США і країни ЄС. Президент України Володимир Зеленський назвав рішення неприпустимим винятком із санкцій та сказав, що українці ніколи його не сприймуть.

З 11-го до 21 липня "Газпром" повністю зупиняв постачання газу до Німеччини, пояснивши це плановим ремонтом. Як пише Reuters, учора трубопровід знову почав працювати, але, як і раніше, – на зниженій потужності.

Президент Росії Володимир Путін 19 липня заявив, що "Газпром" нібито не дістав від Канади підтвердження про передання турбіни. Без неї, сказав глава Кремля, обсяги постачання російського газу "Північним потоком" скоротяться до 30 млн м&³3; на добу.

Того самого дня він запропонував запустити для перекачування газу до Європи несертифікований "Північний потік – 2", що не функціонує. Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відповіла, що турбіну вже везуть до місця експлуатації й після її отримання у РФ "немає приводу для відмови від постачання газу" "Північним потоком".