Туреччина частково почала платити Росії за газ у рублях

Фатіх Донмез розповів про купівлю Туреччиною газу в РФ
Фото: EPA
Туреччина почала частково платити Росії за природний газ у рублях, заявив міністр енергетики Туреччини Фатіх Донмез 8 листопада. Про це повідомляє Reuters.

Найближчими місяцями частку платежів у місцевій валюті в торгівлі енергоносіями з Росією збільшать, зазначив Донмез в ефірі каналу TRT Haber.

Відповідаючи на запитання щодо пропозиції президента Росії Володимира Путіна стосовно створення газового хаба в Туреччині, Донмез сказав, що до кінця цього року Анкара розробить дорожню карту і, можливо, проведе конференцію для постачальників та покупців.

Контекст:

23 березня Путін заявив про рішення перевести оплату за постачання російського газу до "недружніх" країн у російські рублі. "Недружніми" після введення санкцій проти РФ влада Росії назвала всі країни Євросоюзу, США, Великобританію, Швейцарію, Австралію, Південну Корею, Японію, Сінгапур, Тайвань, Україну й низку інших держав.

Країни "Великої сімки" (США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія та Канада) відмовилися платити рублями за газ. Також проти виступили Євросоюз і деякі його члени, зокрема Польща та Словенія.