Туреччина назвала договір про придбання у Росії ППО С-400 "завершеною угодою"

Ще у 2017 році Туреччина підписала із Росією контракт про купівлю зенітно-ракетних систем С-400 "Тріумф"
Фото: EPA

За словами міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, Туреччина виконає контракт про купівлю систем ППО С-400 "Тріумф" у Росії і не планує продавати їх у треті руки після одержання від Москви.

Туреччина виконає контракт про придбання у Росії самохідних зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони С-400 "Тріумф", заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу під час зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, повідомляє турецьке інформаційне агентство Ihlas Haber Ajansı.

"Ми домовилися з Росією і підписали угоду. Вона є дійсною і ми обговорюємо, коли здійснюватимуть доправлення. Ця угода – завершена справа", – заявив міністр.

Чавушоглу додав, що Туреччина не планує продавати С-400 третім країнам, оскільки сама потребує комплексів ППО. Також глава міністерства закордонних справ Туреччини дорікнув США, які хочуть припинити постачання винищувачів F-35 Анкарі і союзникам країни в НАТО, які не змогли надати відповідні умови з постачань аналогічних систем і комплексів.

У липні 2017 року Туреччина домовилася з РФ про постачання систем С-400. За словами турецького президента Реджепа Ердогана, Анкара не змогла домовитися із Вашингтоном про купівлю такої зброї, тому була змушена шукати альтернативу. Передання російських ЗРК має відбутися у 2019 році. РФ також може поділитися з Туреччиною деякими військовими технологіями.

Помічник державного секретаря США Весс Мітчелл припускав, що Вашингтон може застосувати до Анкари санкції через таку співпрацю. Зокрема, йдеться про заморожування військового співробітництва за програмою новітніх винищувачів F-35.

Туреччина веде переговори зі США про постачання ракетних комплексів Patriot. 18 грудня 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Анкарі ракетних систем.