У Бангладеш оголосили комендантську годину через масові протести, у сутичках із поліцією загинуло понад 100 людей

У Бангладеш через протести встановили комендантську годину й вимкнули інтернет
Фото: EPA

У Бангладеш ввели загальнонаціональну комендантську годину для придушення студентських демонстрацій проти державних квот на робочі місця, під час протестів загинули десятки людей. Про це 20 липня повідомляє Al-Jazeera.

Солдати встановили контрольно-пропускні пункти й патрулюють вулиці столиці країни – Дакки. Також уряд і далі вводить майже повне вимкнення інтернету. Текстові повідомлення й міжнародні дзвінки залишаються під забороною. Через вимкнення інтернету багато людей не змогли оплатити електроенергію й залишилися без електрики.

Комендантську годину послабили на дві години з полудня в суботу, щоб люди могли купити продукти, повідомив кореспондент Al Jazeera. Він також розповів, що чув постріли в Дацці.

Протести тривають уже кілька тижнів, але за останні три дні сталося різке зростання насильства, наголошують у публікації. Reuters повідомляє, що під час сутичок із поліцією загинуло щонайменше 114 людей. Протягом тижня сутичок поліція застосовувала сльозогінний газ, гумові кулі й кидала звукові гранати, щоб розігнати протестувальників, які кидали цеглу й підпалювали автомобілі.

Сусідня Індія повідомила, що від початку насильства додому повернулося приблизно 1 тис. індійських студентів.

Контекст:

Демонстрації почалися й від самого початку мали мирний характер після того, як 5 червня Верховний суд постановив відновити квоту, згідно з якою 30% державних посад резервують для членів сімей ветеранів, які боролися за незалежність країни від Пакистану 1971 року, пише Al-Jazeera.

CNN зазначає, що зарезервовані посади пов'язані з гарантіями зайнятості й вищою оплатою. Протестувальники кажуть, що система квот є дискримінаційною і сприяє прибічникам керівної партії Хасіни Авамі Ліг. Вони вимагають набору з урахуванням заслуг.