У Білому домі розкритикували допис Маска про ймовірний замах на Трампа

Згодом Маск видалив допис і заявив, що це був жарт
Фото: EPA (архів)

Білий дім розкритикував допис у соцмережі X засновника компаній Tesla і SpaceX Ілона Маска, пов'язаний із замахом на експрезидента США й кандидата на цю посаду Дональда Трампа. Про це 16 вересня повідомив Axios.

Зазначено, що Маск у дописі звернув увагу, що Трампа нещодавно спіткало два замахи на життя, а президента США Джо Байдена і віцепрезидентку Камалу Гарріс – жодного.

Axios вказав, що спочатку Маск чинив спротив закликам у мережі видалити пост, утім, зрештою він усе-таки зробив це і заявив, що в дописі був жарт.

"Виявляється, жарти значно менш смішні, якщо люди не знають контексту, а подання є звичайним текстом", – написав Маск.

Прессекретар Білого дому Ендрю Бейтс нагадав, що Байден і Гарріс "після тривожних новин" заявили, що у США немає місця політичному чи іншому насильству. Вони наголосили, що всі мають зробити свій внесок, щоб цей інцидент не призвів до більшого насильства, процитував Axios.

Бейтс зазначив, що насильство треба не заохочувати чи висміювати, а лише засуджувати.

Контекст:

15 вересня у місті Палм-Біч (штат Флорида) поряд із гольф-клубом Trump International, де Трамп грав у гольф, сталася стрілянина. Як розповів шериф округу Палм-Біч Рік Бредшоу, агент Секретної служби помітив ствол гвинтівки у кущах на території гольф-клубу, після чого відкрив вогонь. Стрілець перебував на відстані 250–450 м від Трампа, уточнив CNN. Чоловік кинув зброю в кущах, спробував утекти, але його незабаром затримали. Трамп не постраждав.

Підозрюваний – 58-річний Раут із Гаваїв. За даними CNN, чоловік їздив до України 2022 року, саме тоді він написав десятки постів на підтримку України, заявивши, що він готовий померти в боротьбі й що "потрібно спалити Кремль ущент". Він також намагався завербувати американських ветеранів війни в Афганістані для участі у війні на українському боці, називаючи себе неофіційним посередником уряду України. Пізніше CNN заявив, що Раут намагався приєднатися до лав ЗСУ, але дістав відмову.

Оскільки Раут підтримував Україну, полк "Азов" і неодноразово відвідував Київ, інцидент із ним став темою для російської пропаганди й вигаданих конспірологічних теорій про "український слід" у спробі замаху, зазначив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко. "Азов", Інтернаціональний легіон тероборони ЗСУ і Міжнародний легіон Головного управління розвідки Міноборони України заперечили будь-які зв'язки з Раутом.

16 вересня Рауту висунули перші два обвинувачення, пов'язані зі зброєю.