У Білорусі 4 вересня затримали понад 40 осіб – МВС

У МВС Білорусі повідомили про 40 затриманих на акціях 4 вересня
Фото: EPA

Міністерство внутрішніх справ Білорусі стверджує, що в акціях протесту 4 вересня брала участь приблизно 1 тис. осіб.

Під час акцій протесту проти фальсифікації результатів виборів президента 4 вересня в Білорусі затримали 41 особу. Про це в Telegram повідомила прессекретарка міністерства внутрішніх справ Білорусі Ольга Чемоданова.

"Загальна чисельність учасників 22 протестних акцій у 13 населених пунктах становить приблизно 1 тис. осіб. Водночас у столиці несанкціоновані заходи проводили в кількох місцях. Усього вчора за порушення законодавства про масові заходи затримали 41 людину", – написала вона.

Чемоданова додала, що 21 затриманого до розгляду адміністративних справ у суді будуть утримувати під вартою.

Масові акції протесту в Білорусі тривають із 9 серпня. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента, які відбувалися з 4-го до 9 серпня, сфальсифіковані. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів було затримано понад 7 тис. демонстрантів (багатьох із них уже відпустили), сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.