У Білорусі на Марші народного трибуналу затримали понад 30 осіб

Більшість людей затримували в Мінську
Фото: EPA
Правозахисний центр "Весна" повідомив про затримання 35 осіб на акції протесту Марш народного трибуналу в Білорусі. Серед затриманих – співголова страйкому "Беларуськалия" Анатолій Бокун і кілька журналістів.

Сьогодні, 20 грудня, в Мінську та інших містах Білорусі проводять щотижневу акцію протесту Марш народного трибуналу, повідомила "Радые Свабода".

Позбавлений реєстрації правозахисний центр "Весна" повідомив про затримання 35 осіб. Більшість зі списку затримували в Мінську. Також відомо про кількох затриманих у Борисові, Солігорську, Гродні. За даними правозахисників, затримали співголову страйкому "Беларуськалия" Анатолія  Бокуна у Солігорську.

Волонтери Telegram-каналу "Списки Задержанных" опублікували 41 прізвище станом на 16.00 (15.00 за Києвом).

"Радые Свабода" повідомило про затримання у Гродні журналістки "БелаПАН" Марії Харевич і журналіста газети "Наша Слово" Олени Кавальчук. Перед затриманням Харевич заявила, що "люди в цивільному" увірвалися в кімнату, де працювали журналісти. Після перевірки документів журналістів відпустили.

Представниця ГУВС Мінміськвиконкому Наталія Ганусевич у коментарі "Интерфакс-Запад" підтвердила затримання "кількох людей за участь у несанкціонованих масових заходах".

Із 9 серпня в Білорусі не вщухають масові акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув на той момент глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів. Тихановська заявляла 28 листопада, що в Білорусі під час протестів загинуло восьмеро осіб.

Лукашенко 23 вересня вступив на посаду президента. Уперше в історії Білорусі церемонії інавгурації не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, серед яких США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Євросоюз 2 жовтня ввів обмежувальні заходи проти 40 осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів. 6 листопада ЄС ввів санкції проти Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, і ще 14 білоруських чиновників. До санкцій приєдналася Україна.

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу 19 листопада домовилися активізувати роботу над третім пакетом санкцій проти Білорусі. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель сказав, що санкції введуть проти фізичних та юридичних осіб.

16 грудня посли країн ЄС схвалили третій пакет санкцій проти Білорусі.