У Білорусі випускники та працівники шкіл повертають грамоти. Від президентської стипендії відмовилися 100 лауреатів

9 серпня в кількох містах Білорусі почалися протести, які тривають до сьогодні
Фото: EPA

Грамоти, випускні стрічки й інші документи прикріплюють біля входів до навчальних закладів Білорусі, повідомляють користувачі соцмереж.

У Білорусі випускники шкіл приносять грамоти до шкіл, працівники яких брали участь у фальсифікації виборів у виборчих комісіях. Відповідні публікації розміщено 14 серпня в соцмережах.

На паркані біля однієї з мінських шкіл повісили плакат із написом "Тут поховано наше майбутнє", повідомило видання TUT.BY

Грамоти, випускні стрічки й інші документи прикріплюють біля входів до навчальних закладів.

"Нам не потрібні ваші подяки. Краще поверніть наші голоси", – повідомляють на одному з плакатів.

За інформацією TUT.BY, 100 лауреатів стипендії президента Білорусі відмовилися від неї.

"Неможливо мати звання лауреата стипендії президента, коли президент допускає у країні обман і звірячі побиття своїх же співгромадян", – ідеться в повідомленні.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На посаду президента балотувалося п'ятеро кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають до сьогодні. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Наразі відомо про затримання приблизно 7 тис. демонстрантів, щонайменше двоє людей загинуло, сотні дістали травми і поранення.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. Із такими заявами, зокрема, виступили СШАЄСУкраїна, Польща, Литва й інші. У США та ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними.

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив, що США можуть ввести санкції проти Білорусі або обмежити постачання американської нафти. Країни ЄС також планують накласти на Білорусь обмежувальні заходи.