Білоруські силовики біля Будинку уряду в Мінську опустили щити. Люди обіймають їх і дарують квіти. Фоторепортаж

На майдані Незалежності в центрі Мінська білоруси дякували силовикам, що ті опустили щити перед народом
Фото: EPA
У Мінську військовослужбовці, які охороняли Будинок уряду, опустили щити на знак солідарності з учасниками акцій протесту на захист чесних виборів і проти насильства. Учасники акції, яка відбувається на площі Незалежності, привітали вчинок силовиків – обіймали їх і дарували квіти. Фото опублікувало агентство EPA.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На посаду президента балотувалося п'ятеро кандидатів. За попередніми даними Центрвиборчкому країни, найбільше голосів набрав нинішній президент країни Олександр Лукашенко (80,2%), друге місце посіла опозиціонерка Світлана Тихановська – 9,9%. Решта кандидатів одержала менше ніж 2%. ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають до сьогодні. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Наразі відомо про затримання приблизно 7 тис. демонстрантів, щонайменше двоє людей загинуло, сотні дістали травми і поранення.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. Із такими заявами, зокрема, виступили США, ЄС, Україна, Польща, Литва й інші. У США та ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними.