Головред Russia Today закликала "зелених чоловічків" навести лад у Білорусі

Росія відправляла "ввічливих людей" на захоплення стратегічних об'єктів у Криму

Фото: EPA

Головна редакторка російського державного телеканала Russia Today Маргарита Симоньян написала у Twitter, що настав час вводити в Білорусь "ввічливих людей". Вона вважає, що російські військові вміють наводити лад.

Головна редакторка російського державного телеканала Russia Today Маргарита Симоньян закликала "ввічливих людей" навести лад у Білорусі. Про це вона написала у Twitter.

"А загалом час уже ввічливим людям навести лад, звісно. Як вони вміють", – написала вона.

Симоньян опублікувала цей твіт у серії записів, де вона висловлює думку про ситуацію в Білорусі.

"Ввічливими людьми" або "зеленими чоловічками" називали солдатів у камуфляжній формі без розпізнавальних знаків, яких Росія відправила 2014 року у Крим захоплювати адміністративні будівлі і стратегічні об'єкти.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На посаду президента балотувалося п'ятеро кандидатів. Центрвиборчком країни 14 серпня оголосив остаточні результати виборівПеремогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають до сьогодні. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Акції супроводжують сутички протестувальників та міліції. Наразі відомо про затримання приблизно 7 тис. демонстрантів. Їм інкримінують масові заворушення, хуліганство та опір співробітникам міліції. Загинуло щонайменше двоє людей.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. Із такими заявами, зокрема, виступили СШАЄСУкраїна, Польща, Литва й інші. Країни Євросоюзу 14 серпня погодилися підготувати санкції через події в Білорусі.