У Білорусі випустили із СІЗО ще двох фігурантів справи IT-компанії PandaDoc

Мітинг у Мінську на підтримку заарештованих співробітників PandaDoc, 5 вересня 2020 року
Фото: tut.by

Головна бухгалтерка білоруської IT-компанії PandaDoc Юлія Шардико і HR Владислав Михолап вийдуть із СІЗО під підписку про невиїзд. 11 жовтня, після приїзду в ізолятор президента Білорусі Олександра Лукашенка, на волю вийшов директор мінського офісу фірми Дмитро Рабцевич. Співробітників компанії обвинувачують у шахрайстві.

13 жовтня двом фігурантам справи білоруської IT-компанії PandaDoc замінили запобіжний захід із тримання під вартою на підписку про невиїзд. Головна бухгалтерка Юлія Шардико і HR Владислав Михолап сьогодні повернуться додому, повідомляє TUT.BY із посиланням на адвокатів.

Під вартою залишається ще один співробітник PandaDoc – менеджер із продукту Віктор Кувшинов.

11 вересня чотирьом співробітникам IT-компанії висунули обвинувачення в шахрайстві, вчиненому організованою групою або в особливо великому розмірі, хоча спочатку йшлося про кримінальну справу за фактом розкрадання з бюджету 107 тис. білоруських руб. (приблизно $41 тис.).

Справу розслідують у центральному апараті Слідчого комітету Білорусі. Фігуранти провини не визнали.

11 жовтня на волю вийшов директор мінського офісу PandaDoc Дмитро Рабцевич, він був серед учасників зустрічі з президентом Олександром Лукашенком у СІЗО КДБ.

12 серпня співзасновник компанії PandaDoc Микита Мікадо, який живе у США, опублікував в Instagram відео, у якому запропонував білоруським силовикам фінансову допомогу, якщо вони "перейдуть на бік добра".

2 вересня в мінському офісі компанії провели обшуки, після яких затримали Шардико, Рабцевича, Кувшинова і Михолапа. Їх заарештували на два місяці.

За словами Мікадо, затримані колеги не мали жодного стосунку до його проєкту, особливо не цікавилися політикою і протестами, а все, що відбулося, – спроба чинити тиск на бізнес. 15 вересня він повідомив про закриття проєкту допомоги силовикам, а потім анонсував відкриття офісу в Україні.

Із 9 серпня в Білорусі тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Білорусі Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.