У Бєлгороді, де після вибуху обвалився під'їзд багатоповерхового будинку, оголосили про 11 загиблих

В обстрілах Бєлгорода Гладков звинуватив ЗСУ
Фото: Настоящий Гладков / Telegram

Жертвами через обвалення 12 травня в російському Бєлгороді під'їзду багатоповерхового житлового будинку стали щонайменше 11 осіб. Про це ввечері повідомив у Telegram губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков.

"Місто Бєлгород укотре за сьогодні зазнало масованого обстрілу. [...] Загинуло 11 мирних жителів (вісьмох людей витягли з-під завалів будинку, і троє загинули внаслідок цього обстрілу), 25 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості", – написав він.

Традиційно вже для представників влади країни-агресора Росії губернатор звинуватив в обстрілах Збройні сили України.

За його даними, пошкодження зафіксували в 17 квартирах п'яти багатоквартирних будинків, також "є пошкодження лінії електропередавання".

Інцидент у Бєлгороді прокоментував у Facebook колишній радник міністра оборони України Олексій Копитько.

"Головне – напрямок [вибуху]. Із північного сходу на південний захід. Уточнив у фахівців. Думка одностайна. Жодний "уламок" [РСЗВ] "Точка" або "снаряд" [РСЗВ] "Вільха" не призвів би до таких руйнувань Росіяни, як завжди, брешуть. Напрямок вибуху демонструє: або щось вибухнуло в будинку на нижніх поверхах / у підвалі. Або щось летіло з північного сходу і влучило в будинок "ззаду". А там українських військ не може бути від слова зовсім. А хто там є? Там є доблесна російська ППО", – написав він.

Копитько нагадав, що "доблесна російська авіація" вже зізнавалась у позаштатних сходах боєприпасів, зокрема над Бєлгородом.

"Непрямі ознаки вказують: із високою ймовірністю це якийсь із російських авіабоєприпасів (КАБ, УМПБ). Конкретний тип – бетонобійний чи ще якийсь – це предмет дискусії фахівців. Версію навмисного підриву будинку росіянами теж поки відкидати не можна. У будь-якому разі вони звинувачуватимуть Україну для виправдовування своїх звірств", – вважає він.

Контекст:

12 травня в одному з багатоповерхових будинків у Бєлгороді обвалився під'їзд із першого до 10-го поверху. Гладков заявив, що в будинок нібито влучив український снаряд. Напередодні повідомляли про те, що в області працює ППО.

У міноборони країни-агресора РФ заявили, що Україна нібито обстріляла Бєлгород, засоби ППО збили "шість ракет "Точка-У", чотири реактивні снаряди РСЗВ "Вампір" і два реактивні снаряди РСЗВ "Вільха". Відомство стверджує, що уламки однієї з ракет пошкодили житловий будинок у Бєлгороді.