У Бразилії соцмережу X оштрафували на майже $1 млн

У Бразилії соцмережа X стала на один день доступною для громадян країни
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Влада Бразилії оштрафувала соцмережу Х Ілона Маска на $920 тис., оскільки вона, попри заборону, стала на один день доступною для громадян країни. Про це 19 вересня йдеться на сайті Верховного суду Бразилії.

У повідомленні зазначено, що 18 вересня бразильські користувачі дістали короткочасний доступ до соцмережі X, заблокованої на території країни за рішенням Верховного суду Бразилії. У четвер, 19 вересня, X повернулася до колишнього провайдера, і користувачі знову втратили до неї доступ.

Суддя Верховного суду Бразилії Александр де Мораєс сказав, що, змінивши провайдера навіть на короткочасний строк, соціальна мережа вчинила "трюк" у відновленні доступу для деяких користувачів.

Згідно з повідомленням асоціації інтернет-провайдерів ABRINT, X перемикнувся на хмарний сервіс Cloudflare, котрий використовує динамічні IP-адреси, які постійно змінюються.

Такі адреси також використовують банки та сайти держурядів. Тому заблокувати соціальну мережу 18 вересня було складніше, ніж зазвичай.

В X пояснили, що були змушені змінити провайдера після закриття операцій у країні, і це призвело до "ненавмисного й тимчасового відновлення доступу для бразильських користувачів".

"Хоча ми очікуємо, що платформа незабаром знову стане недоступною у Бразилії, ми й далі працюємо з бразильським урядом, щоб якнайшвидше повернути її користувачам", – заявили в X.

Контекст:

Як пояснює Agenzia Nova, бразильські судові органи виснули вимогу до X видалити низку профілів, які звинувачують у поширенні ненависті й дезінформації, імовірно, у зв'язку з нападом на прибічників колишнього президента Жаїра Болсонару 2023 року.

7 квітня 2024 року компанія заявила, що "була змушена" за рішенням суду видалити вказані акаунти, наголосивши, що не знає ні причин цього рішення, ні які саме пости порушували закон. В Х заявили, що вважають постанову суду неконституційною й оскаржать її.

Однак власник платформи X Ілон Маск особисто втрутився, звинувативши суддю Верховного суду Александра де Мораеса в тому, що він "відкрито й неодноразово зраджував конституцію і народ Бразилії", і заявивши, що суддя має "піти у відставку або зазнати імпічменту". Він також називав його "бразильським Дартом Вейдером" (а пізніше, уже в серпні – Александром де Волдемортом). Маск пообіцяв, що X проігнорує постанову суду і зніме всі обмеження.

Суддя ініціював проти Маска розгляд у справі про перешкоджання правосуддю, повідомляло Bloomberg.

17 серпня Маск оголосив про закриття офісу Х у Бразилії, відмовившись зупинити дію деяких облікових записів на вимогу Мораеса і звинувативши суддю в цензурі.

30 серпня Верховний суд Бразилії зупинив діяльність соцмережі X у країні.