У День незалежності Бразилії десятки тисяч людей протестували проти блокування X

Протестувальники звинуватили Верховний суд у спробі запровадити цензуру напередодні муніципальних виборів у Бразилії
Фото: EPA

Прибічники експрезидента Бразилії Жаїра Болсонару 7 вересня, у День незалежності країни, провели акцію протесту в Сан-Паулу проти блокування соцмережі X. Про це написала The Wall Street Journal.

Зазначено, що протестували десятки тисяч людей. До демонстрацій приєдналися також десятки консервативних політиків, наголосила WSJ.

Вони звинуватили Верховний суд у спробі запровадити цензуру напередодні муніципальних виборів, які заплановано у Бразилії на 6 жовтня.

Фото: EPA

Із початку вересня, згідно з рішенням Верховного суду, у Бразилії заборонили діяльність X, заблокувавши соцмережу у країні. Користувачам загрожують щоденні штрафи в розмірі понад $8,8 тис. за обхід блокування через VPN.

Контекст:

Як пояснює Agenzia Nova, бразильські судові органи висунули вимогу до X видалити низку профілів, які звинувачують у поширенні ненависті й дезінформації, імовірно, у зв'язку з нападом на прибічників колишнього президента Болсонару 2023 року.

7 квітня 2024 року компанія заявила, що "була змушена" за рішенням суду видалити вказані акаунти, наголосивши, що не знає ні причин цього рішення, ні які саме пости порушували закон. В Х заявили, що вважають ухвалу суду неконституційною й оскаржать її.

Однак власник платформи X Ілон Маск особисто втрутився, звинувативши суддю Верховного суду Александра де Мораеса в тому, що він "відкрито й неодноразово зраджував Конституцію і народ Бразилії" й заявивши, що суддя має "піти у відставку або зазнати імпічменту". Він також називав його "бразильським Дартом Вейдером" (а пізніше, уже в серпні, – Александром де Волдемортом). Маск пообіцяв, що X проігнорує ухвалу суду і зніме всі обмеження.

Суддя ініціював проти Маска розгляд у справі про перешкоджання правосуддю, повідомляло Bloomberg.

17 серпня Маск оголосив про закриття офісу Х у Бразилії, відмовившись зупинити дію деяких облікових записів на вимогу Мораеса і звинувативши суддю в цензурі.

30 серпня Верховний суд Бразилії зупинив діяльність соцмережі X у країні.