У Чехії завершила підготовку перша група українських військових у межах місії ЄС

У Чехії пройде навчання ще чотири групи українських військових у найближчий рік
Фото: Armáda ČR / Twitter

На полігоні Лібава у Чехії завершила підготовку перша група українських військовослужбовців у межах місії Європейського союзу EUMAM. Про це повідомило видання iDNES.

За словами командувача сухопутних військ чеської армії Романа Нахончика, українські військові провели в Лібаві приблизно три тижні.

Підрозділ чисельністю як механізований батальйон (кілька сотень людей) відпрацьовував навички стрільби і тактичної підготовки, до програми також входило передання досвіду із планування атаки, оборони або переміщень. Нахончик зазначив, що чеські й українські військові обмінюються досвідом один з одним.

До кінця наступного року має відбутися ще чотири такі ротації. Першу з них заплановано на кінець січня.

Контекст:

Створити місію щодо навчання українських військових глави МЗС Євросоюзу домовилися 17 жовтня. Місія має забезпечити індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, зокрема Сил територіальної оборони, а також координацію та синхронізацію діяльності держав-членів, які підтримують проведення навчання.

За планами, українські військові та спеціалізований персонал проходитимуть навчання на території ЄС протягом найближчих двох років. Орієнтовна сума загальних витрат на цей період становитиме €106,7 млн.

14 листопада ЄС офіційно запустив місію з навчання 15 тис. українських військовослужбовців у межах військової допомоги на підтримку України ("EUMAM Україна").