У Чехії главу благодійного фонду підозрюють у розкраданні $700 тис., призначених для українських біженців

Гроші було виділено центру Roztyly (на фото) і призначено для інтеграції українських дітей та їхніх батьків
Фото: praha11.cz

Засновника чеського фонду Help Ukraine Володимира Гергеля підозрюють у привласненні коштів, які уряд передав для інтеграції українських біженців. Про це 28 серпня повідомляє місцевий телеканал ČТ24.

За даними представника прокуратури Праги, ідеться про 20 млн чеських крон ($880 тис.), які міністерство освіти Чехії виділило фонду на утримання громадського центру. Гергеля обвинувачують у шахрайстві, йому загрожує до 10 років ув'язнення.

Центр Roztyly, на який виділяли гроші, фонд відкрив у Празі у квітні 2022 року, лише за два місяці після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Його діяльність мала сприяти інтеграції українських дітей та їхніх батьків. Зокрема, кошти було призначено на оплату уроків чеської мови.

Володимир Гергель на тлі центру Roztyly
Скріншот: Praha 11 / YouTube

Правоохоронці стверджують, що Гергель уже наступного дня після отримання фондом першого гранта в розмірі 15 млн чеських крон ($665 тис.) переказав приблизно 2 млн чеських крон із них (майже $90 тис.) на рахунок своєї матері. Пізніше він міг зняти з рахунку фонду ще 6 млн крон готівкою ($266 тис.). Відомо, що за 8 млн крон ($355 тис.) глава фонду купив квартиру у Празі.

Поліція розслідувала цю справу із другої половини минулого року, а навесні цього року подала клопотання про висування обвинувачення. Прокурор задовольнив клопотання на початку серпня, обвинувачення тепер розгляне суд. У поліції заявляють, що змогли конфіскувати майно Гергеля на суму не менше ніж 12 млн крон ($533 тис.), включно із часткою в житловому кооперативі.

Контекст:

За даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, у Чехії проживає приблизно 353,5 тис. українських біженців