У Червоному Хресті ситуацію в Сирії назвали міжнародним збройним конфліктом

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року
Фото: icrc.org

Будь-яка військова операція з боку однієї держави, проведена на території іншої держави без її згоди, є міжнародним збройним конфліктом, заявила прес-секретар Міжнародного комітету Червоного Хреста Іоланда Джакме.

Ситуація з нападом військово-повітряних сил США на сирійську військову інфраструктуру рівнозначна міжнародному збройному конфлікту, про це Reuters заявили в Міжнародному комітеті Червоного Хреста (МКЧХ).

За словами прес-секретаря МКЧХ Іоланди Джакме, будь-яка військова операція з боку держави, проведена на території іншої держави без її згоди, є міжнародним збройним конфліктом.

Співробітники організації піднімали тему нападу США під час свого постійного конфіденційного діалогу зі сторонами конфлікту, повідомила Джакме, однак надати подробиці вона відмовилася, пише Reuters.

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину території Сирії контролюють бойовики ІДІЛ.

7 квітня США завдали ракетного удару по авіабазі урядових військ президента Сирії Башара Асада. У Пентагоні уточнили, що російські війська були повідомлені про удар. Наказ про атаку віддав президент США Дональд Трамп.

В армії Асада заявили про шістьох загиблих унаслідок атаки, у Сирійській обсерваторії з прав людини – про чотирьох.

Рішення Трампа стало відповіддю на застосування військами Асада хімічної зброї в провінції Ідліб під час атаки 4 квітня, заявили в міноборони США. За даними Сирійської обсерваторії з прав людини, внаслідок атаки загинуло не менше ніж 72 особи. Дитячий фонд ООН підтвердив загибель 27 дітей. За інформацією ЮНІСЕФ, постраждало ще 546 людей, серед них велика кількість дітей.