У депутата Держдуми від "Единой России" вилучили активи на $506 млн

Сопчука обрали до Держдуми від Приморського краю
Фото: Сергей Сопчук / Facebook
Генпрокуратура РФ вважає, що депутат Держдуми від "Единой России" Сергій Сопчук незаконно займався комерційною діяльністю, і через суд домоглася конфіскації активів народного обранця.

Замоскворецький райсуд Москви повернув на користь держави Росія активи депутата Державної думи від "Единой России" Сергія Сопчука. Про це 27 січня повідомив "Коммерсантъ".

За даними видання, ідеться про ТОВ "Терней золото", яке, зокрема, займається видобутком золота і срібла, та інші активи загальною вартістю приблизно 38 млрд руб. (приблизно $506 млн).

Позов до суду подала Генпрокуратура РФ, яка вважає, що Сопчук, ставши депутатом, незаконно займався комерційною діяльністю, фіктивно передавши акції компанії своїй сестрі.

Сам Сопчук в судовому розгляді не брав участі. Адвокати пояснили, що він не може бути відповідачем, "оскільки йому не належать частки у статутному капіталі".

"РИА Новости" повідомляє, що рішення суд у Москві ухвалив 23 грудня 2020 року. У дохід держави передали 99,23% акцій компанії "Терней золото".

Сопчук заявив РБК, що збирається оскаржувати рішення суду у вищих інстанціях. За його словами, закону він не порушував.

Сопчукові 56 років, в Держдуму його обрали від Приморського краю РФ. Повноважень набув у вересні 2016 року.