У Держдепі натякнули на ймовірні санкції за придушення протестів у Грузії

Прайс зазначив, що США уважно стежать за подіями у Грузії
Фото: U.S. Department of State / Flickr
У США є інструменти для притягнення до відповідальності тих, хто причетний до придушення протестів у Грузії. Про це заявив представник Державного департаменту США Нед Прайс під час брифінгу 7 березня, відео опублікувала пресслужба Держдепу у Twitter.

Він зазначив, що США уважно стежать за подіями останніх годин у Грузії, зокрема за спробами влади країни придушити протести.

"Наше послання народу Грузії, уряду Грузії, народам та урядам усього світу полягає у тому, що США підтримують усіх, хто мирно висловлює свої універсальні права. Універсальним правом людей усього світу є зібрання, щоб голоси почули, щоб вони вільно говорили, закликаючи свої уряди до звіту", – сказав спікер Держдепу.

Прайс наголосив, що Штати й далі стежитимуть за ситуацією у Грузії, додавши, що послання США полягає у тому, що мирним демонстрантам мають дозволити вільно реалізовувати свої права.

"У нас є низка інструментів, які дають нам змогу притягнути до відповідальності будь-кого у будь-якій країні світу, хто причетний до придушення того, що є універсальним правом людини", – сказав представник Держдепу, відповідаючи на запитання щодо ймовірних санкцій.

Контекст:

Парламент Грузії узяв до розгляду одразу два законопроєкти про "іноагентів". Проти законодавчих нововведень виступили опозиція, представники ЗМІ та неурядові організації. Вони заявили, що законопроєкти фактично аналогічні російському закону і суттєво гальмують розвиток Грузії у напрямку євроінтеграції.

Обидва проєкти ініціював рух "Сила народу": перший має назву "Про прозорість іноземного впливу", другий – "Про реєстрацію іноземних агентів". Перший стосується лише НУО та ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб, за низкою винятків.

Посол ЄС у Грузії Павел Герчинський заявив, що ця ініціатива суперечить щонайменше двом із 12 рекомендацій для набуття статусу кандидата в ЄС. Серйозне занепокоєння вже кілька разів висловив Держдеп США.

Протести біля будівлі парламенту Грузії розпочалися вдень 7 березня, коли депутати почали розгляд законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу". Депутати планували голосування на 9 березня, але перенесли його на сьогодні. У підсумку його ухвалили в першому читанні: за проголосувало 76 депутатів, проти – 13.

Кілька тисяч присутніх перекрили центральну вулицю Тбілісі, проспект Руставелі. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і  водомети. МВС Грузії заявило, що це вимушений захід, оскільки акція "набула насильницького характеру".

Увечері 7 березня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка перебуває у США, звернулася до нації, підтримавши протестувальників проти закону про "іноагентів" та пообіцявши накласти на нього вето.