У Держдумі РФ запропонували відмовитися від американських ліків та підвищити збори за обслуговування літаків США

Ревенко: Під час війни неминучі втрати

Скріншот: Россия 24 / YouTube

Член комітету Держдуми з інформаційної політики Євген Ревенко заявив, що в законопроекті про заходи у відповідь на санкції США передбачено широкі повноваження для уряду і президента Росії як реакція на недружні дії інших країн.

Країни Заходу оголосили Росії повномасштабну економічну і дипломатичну війну, на яку росіянам треба дати відповідь. Про це заявив член комітету Держдуми з інформаційної політики, депутат від "Единой России" Євген Ревенко в ефірі телеканала "Россия 1".

"Під час війни неминучі втрати. Це факт. Утрат ми вже зазнаємо, після американських санкцій у нас здорово ринок просів, хитнувся курс рубля... Зараз він повертається, зокрема, завдяки дорожчанню нафти", – розповів він.

За словами депутата, законопроект про заходи у відповідь Росії обговорять 16 квітня на раді Державної думи РФ, тому що сама Дума поки перебуває на канікулах і її найближче засідання заплановано на 8 травня.

"Законопроект буде надіслано в регіони. Тут є ціла низка конкретних заходів, зокрема підвищення зборів за аеронавігаційне обслуговування повітряних суден США і країн, які безпосередньо шкодять інтересам РФ і її народу. Це перельоти практично всі міжконтинентальні. Рідкоземельні метали тощо", – повідомив Ревенко.

Він додав, що РФ також планує відмовитися від американських ліків, крім тих, аналогів яких не виробляють на території Росії.

"Цей законопроект рамковий... Такий акт мав вийти давно. Але зараз терпець урвався. Це універсальний інструмент, який законодавці планують передати уповноваженим органам, уряду і президенту РФ для оперативного реагування на всі виклики. Що з цього переліку будуть застосовувати і як, вирішуватимуть уповноважені органи, уряд і президент", – наголосив депутат.

Ревенко додав, що документ можуть ухвалити на позачерговому засіданні Держдуми.

6 квітня Вашингтон оголосив про санкції проти 24 російських бізнесменів і високопосадовців, а також низки компаній.

Американське міністерство фінансів пояснило, що до таких заходів удалися для виконання закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який у серпні 2017 року схвалив президент Дональд Трамп.

На фоні введення американських санкцій капіталізація російського фондового ринку 9 квітня впала на 820 млрд руб.

За даними агентства Bloomberg, 9 квітня сукупний статок найбагатших росіян зменшився на $16 млрд.

13 квітня спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін повідомив, що лідери чотирьох парламентських фракцій подали в Держдуму законопроект про дії у відповідь щодо антиросійської політики США.