У Федеральній антимонопольній службі Росії заявили про "економічний сепаратизм" у регіонах РФ

У ФАС назвали формою економічного сепаратизму письмові та усні заборони на ввезення товарів з інших регіонів
Фото: krimchel.ru

У Федеральній антимонопольній службі Росії заявили, що регіональні органи влади закривають кордони для продуктів з інших російських регіонів, що загрожує цілісності та національній безпеці держави.

Через кризу у РФ регіональні органи влади намагаються підтримати місцевих виробників, закриваючи доступ для продуктів з інших російських регіонів. Про це йдеться в підготовленому Федеральною антимонопольною службою (ФАС) проекті доповіді до засідання Держради з розвитку конкуренції в регіонах, який опинився в розпорядженні РБК.

У документі йдеться, що прояв протекціонізму суперечить конституції Росії, яка закріплює "єдність економічного простору, вільне переміщення товарів і послуг". У відомстві попередили, що це може призвести до економічного сепаратизму і загрожує "економічній цілісності та національній безпеці держави". До цього регіональний економічний сепаратизм у Росії було зафіксовано у 1990-х роках.

У ФАС назвали формою економічного сепаратизму встановлення письмових та усних заборон на ввезення товарів постачальників з інших регіонів. Зокрема, місцеві органи ветеринарного нагляду необґрунтовано відмовляють у ввезенні м'ясної продукції, яку виробили в іншому суб'єкті.

Регіональні органи влади також необґрунтовано відмовляють у наданні субсидій учасникам ринку, зареєстрованим в інших суб'єктах РФ.

Директор регіональної програми Незалежного інституту соціальної політики Наталія Зубаревич пояснила РБК, що ФАС у цьому випадку неправильно використовує термін "сепаратизм". На її думку, через заборони регіональні органи влади намагаються поповнити місцеві бюджети всіма доступними їм способами.