У Франції поки вважають передчасними плани запровадити паспорти вакцинації проти коронавірусу

У Франції зробили понад 5 млн щеплень проти коронавірусу
Фото: EPA
Поки вакцина проти коронавірусу не є загальнодоступною, зазначив держсекретар у справах Європи міністерства Європи і закордонних справ Франції Клеман Бон.

Держсекретар у справах Європи міністерства Європи і закордонних справ Франції Клеман Бон вважає, що поки рано говорити про запровадження паспортів вакцинації проти коронавірусу. Про це він сказав 5 березня в інтерв'ю RTL.

"Поки рано говорити: "Ми збираємося дати всім пропуск, невеликий сертифікат, який дасть змогу піти в театр або поїхати в Європу". Ми живемо в період, коли вакцинація утруднена, але набирає обертів. Тому ми не збираємося говорити людям, що дехто має більше прав із вакциною, коли не всіх може бути вакциновано", – сказав він.

Бон додав, що потрібно розрізняти "паспорти здоров'я" і "паспорти вакцинації".

Держсекретар також зазначив, що молоді віком 18–20 років, найімовірніше, не вакцинують наступного літа, але це не привід забороняти їй виїзд за кордон. За його словами, є низка інструментів, таких як ПЛР-тести і тести на антиген.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними агентства Bloomberg, у Франції зробили майже 5,5 млн щеплень проти коронавірусу.

Наприкінці лютого канцлерка Німеччини Ангела Меркель повідомляла, що країни Євросоюзу планують запровадити електронні сертифікати вакцинації проти коронавірусу. Щоб підготувати впровадження системи електронних сертифікатів, Єврокомісії знадобиться приблизно три місяці.

Низка країн заявила про розроблення документів щодо вакцинації проти коронавірусу. Водночас комітет із надзвичайних ситуацій Всесвітньої організації охорони здоров'я рекомендує країнам не вимагати від мандрівників документ, який підтверджує вакцинацію проти коронавірусу SARS-CoV-2.

Головний санлікар України Віктор Ляшко 12 січня розповів, що Україна розглядає питання введення міжнародних свідоцтв про вакцинацію, які можуть використовувати для перетину кордону, але поки не вводить їх. 15 січня глава МОЗ України Максим Степанов заявив, що українці отримуватимуть такі самі документи після вакцинації, як і жителі країн Євросоюзу.