У Франції тривають протести проти пенсійної реформи. Макрон скликав уряд на екстрене засідання

Працівники Лувру приєдналися до протестів і заблокували вхід до музею
Фото: EPA
Президент Франції Еммануель Макрон зібрав міністрів уряду на кризову нараду. Про це 27 березня повідомило RFI.

28 березня профспілки анонсували продовження протесту. Це буде вже 10-й за рахунком день масових ходів і страйків із вимогою до президента відмовитися від пенсійної реформи.

Як повідомив паризький оператор громадського транспорту RATP, рух метро і приміських поїздів буде сильно порушено. Зі свого боку, управління цивільної авіації Франції наказало авіакомпаніям в аеропорту "Орлі" в Парижі, а також в аеропортах Марселя, Бордо й Тулузи скасувати 20% рейсів на вівторок і середу.

27 березня до страйку приєдналися працівники Лувру та інших культурних закладів. Вхід до музею заблокували. 28-го числа музей теж не працюватиме через плановий вихідний.

"У зв'язку з міжпрофесійним громадським рухом Лувр наразі не можна відкрити", повідомила пресслужба музею.

Прем'єр-міністерка Франції Елізабет Борн планує розпочати тритижневі консультації з депутатами від опозиції, політичними партіями, місцевою владою та профспілками, повідомив France 24. На зборах у понеділок вона мала презентувати Макрону план дій.

Контекст:

Рух протесту проти пенсійної реформи перетворився на найбільшу внутрішню кризу другого строку Макрона, зазначив France 24. Акції протесту проти пенсійної реформи відбуваються регулярно із січня. Люди виходять і в Парижі, і в інших містах Франції. Були випадки зіткнення з поліцією й арешти. Від початку протестів розпочали 17 розслідувань проти демонстрантів, повідомляла французька поліція. Водночас правоохоронців критикують за "жорстоку тактику", а Європейська рада закликала захищати демонстрантів від "поліцейського насильства й довільних арештів".

Через страйки перенесли візит до Парижа короля Великобританії Чарльза III.

Пенсійна реформа передбачає поступове підвищення офіційного віку виходу на пенсію для чоловіків і жінок із 62 до 64 років до 2030 року. Проєкт реформи презентувала прем'єр-міністерка Франції 10 січня. Уже наступного дня профспілки у Франції закликали до загального страйку.

Уряд заявляє, що реформа необхідна для скорочення дефіциту бюджету, повідомило RFI. Зі свого боку, профспілки вважають, що реформа погано позначиться на низькооплачуваних працівниках і змусить людей, які почали займатися фізичною працею в молодості, довше працювати.

Як повідомило RFI, Борн 16 березня оголосила про ухвалення законопроєкту про пенсійну реформу через ст. 49.3 конституції, яка дає право виконавчій владі ухвалити будь-який закон без погодження із законодавчим органом. Так владі вдалося уникнути голосування за документ у нижній палаті парламенту Франції.