У Грузії керівна партія заявила про перемогу за чотири години до закінчення голосування

У Грузії триває голосування на виборах у парламент
Фото: EPA

Генеральний секретар партії "Грузинська мрія", мер Тбілісі Каха Каладзе за чотири години до закриття виборчих дільниць 26 жовтня оголосив, що партія вже здобула більшість у парламенті. Про це повідомляє "Новости-Грузия".

За його словами, відомо про це йому стало від виборчого штабу керівної партії.

"Безпрецедентно висока активність не залишає шансів на успіх радикальної опозиції", – заявив Каладзе.

На пресконференції, яка відбулася в офісі партії влади, Каладзе також заявив про "скоординовану спробу конкретних телеканалів і конкретних груп, які належать до радикальної опозиції, штучно викликати хаос під час виборів із метою створити хибне уявлення про мирний перебіг виборів", пише "Эхо Кавказа".

"Ми хочемо здобути конституційну більшість, її на цьому етапі не гарантовано", – цитує "Эхо Кавказа" прем'єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе. Уранці він говорив, що "Грузинська мрія" набере до 60% голосів.

Станом на 17.00 явка на парламентських виборах у Грузії становила 50,6%, повідомляє "Эхо Кавказа". За даними Центральної виборчої комісії, за 11 годин проголосувало 1 768 816 громадян Грузії. Для порівняння, на парламентських виборах 2020 року до цього часу явка виборців сягнула 45,77%, 2016 року – 42,04%, а 2012-го – 53,03%.

Контекст:

26 жовтня відбуваються вибори в парламент Грузії. У країні – парламентська форма правління, його обирають на чотири роки. Депутати балотуються лише за пропорційною системою. Для формування парламентської більшості потрібно не менше ніж 76 мандатів, для конституційної більшості – 113 місць.

Для участі у виборах зареєстровано 19 політичних груп. Основними претендентами є керівна "Грузинська мрія" (перебуває при владі із 2012 року, об'єднує політичний рух "Сила народу"), "Єдність заради порятунку Грузії" (до нього входять "Національний рух", "Стратегія Агмашенебелі" та ще низка рухів), "Коаліція за зміни", альянс "Сильна Грузія" і коаліція "За Грузію" на чолі з колишнім прем'єр-міністром від "Грузинської мрії" Георгієм Гахарією.