Російські хакери роками стежили за урядом і великими компаніями Грузії – Bloomberg

РФ стежила за владою Грузії перед минулими парламентськими виборами
Фото: ЕРА (ілюстративне)

Російські хакери в період із 2017-го до 2020 року стежили за урядом і великими компаніями Грузії, збираючи інформацію для потенційного саботажу критично важливої інфраструктури. Про це агентство Bloomberg повідомило 21 жовтня. 

Згідно з даними, які дістали журналісти, за ці роки російські хакери проникли в міністерство закордонних справ, міністерство фінансів, центральний банк і до основних енергетичних і телекомунікаційних провайдерів, розвідка РФ дістала доступ до грузинських електроенергетичних компаній, нафтових терміналів, медіаплатформ та урядових відомств. 

Зокрема, ГРУ "хакнуло" Центральну виборчу комісію Грузії, імовірно, діставши доступ до деяких облікових записів електронної пошти й кількох медіа, серед яких популярні телеканали Imedi й Maestro.

Згідно з документами, з якими ознайомилося агентство, ГРУ мало доступ до кількох ІТ-систем національної залізничної компанії Грузії протягом більш ніж двох років.

Шпигунська кампанія дала змогу Москві стежити за Грузією, пишуть у статті. Якби РФ було потрібно, вона могла б втрутитися в роботу критичної інфраструктури – енергетики, комунікаційних мереж, ідеться в матеріалі. Наприклад, це могло б статися в разі, якби Москва вирішила, що Тбілісі обрав "небажаний напрямок" руху. 

Пов'язані з ФСБ хакери кілька місяців шпигували за МЗС Грузії, відстежували електронну пошту топчиновників відомства, щоб збирати дані, які є в документах грузинських посольств. 

За даними Bloomberg, Захід інформував грузинську владу про російські хакерські атаки. Однак невідомо, чи ухвалив уряд Грузії якісь рішення у відповідь. 

Нещодавно РФ провела аналогічні за масштабами дії, пише агентство. Проте деталей щодо цієї операції країни-агресора не наводять, зокрема не уточнюють, у якій саме країні це відбувалося, оскільки розслідування ще триває.

Контекст:

Шпигунську кампанію 2017–2020 років РФ розгорнула перед парламентськими виборами у Грузії, зазначає Bloomberg. Це особливо важливо, ураховуючи, що 26 жовтня у країні відбудуться наступні парламентські вибори. 

Президентські вибори у Грузії, імовірно, проведуть на початку 2025 року, зазначає "Эхо Кавказа". Уперше президента обиратиме не населення країни, а колегія виборників, яка складається з депутатів парламенту й делегатів із регіонів (загалом 300 виборників).