Британія заморозила політичний діалог із Грузією

Британія зупинила дію платформи, зокрема через антизахідну риторику грузинської влади, зазначив посол
Фото: Gareth Ward / Facebook (архів)

Уперше за 10 років влада Великобританії вирішила зупинити так званий Вордропський діалог із Грузією на рівні міністрів. Про це британський посол у Грузії Гарет Ворд заявив в інтерв'ю агентству InterpressNews, опублікованому 15 жовтня.

Британія також скасувала заплановані переговори між штабами оборони й зупинила нову програму кібербезпеки.

Ворд пояснив, що причиною цього рішення є "кроки, які грузинський уряд здійснив протягом минулого року".

"У перші місяці мого перебування у Тбілісі мені довелося чітко заявити про нашу стурбованість щодо падіння економіки, демократії й щодо антизахідної риторики. Я сподіваюся, що влада Грузії змінить свій підхід, який дасть мені змогу знову досягти оптимізму", – розповів Ворд.

Ідеться про так званий закон про "іноагентів", який парламент Грузії ухвалив 14 травня, попри великий спротив опозиції і громадськості. Також британців розчарували пропагандистські заяви лідерів керівної партії "Грузинська мрія" про теорії змови й припущення, що західні партнери нібито "підривають Грузію". Окрім того, Ворд зазначив, що його шокувало, що у своїй передвиборчій програмі "Грузинська мрія" пообіцяла заборонити у країні опозиційні партії.

За словами посла, Британія сподівається побачити докази того, що Грузія повертається до євроатлантичного шляху й хоче відновлення партнерства незалежно від того, хто переможе на наступних виборах.

Як зазначало News Georgia, "Стратегічний діалог Вордропа" – це основна платформа для відносин між Грузією і Сполученим Королівством, заснована 2014 року. Вона охоплює практично всі галузі співпраці: політичний діалог, зовнішню політику, питання оборони й безпеки, торговельно-економічні зв'язки, освіту й культуру, а також контакти між народами.

Контекст:

Законопроєкт про "іноагентів", ухвалений у третьому, остаточному читанні напередодні спровокував масові акції протесту. Один із лідерів керівної партії "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе заявляв, що документ нібито відповідає європейським стандартам. Його розкритикували в ЄС і США, але похвалили в РФ.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала на документ вето. 28 травня парламент Грузії остаточно затвердив закон, подолавши вето президентки. 28 травня Зурабішвілі запропонувала громадянам країни провести референдум щодо цього. За її словами, референдум буде присвячений тому, чого хоче населення Грузії – "європейського майбутнього чи російського рабства".

Відкликати закон про "іноагентів" закликали Грузію верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і Єврокомісія. За даними ЗМІ, ЄС заморозить заявку Грузії на вступ, якщо закон про "іноагентів" набуде чинності.

Ухвалений у Грузії закон "Про прозорість іноземного впливу" є відступом від кроків, викладених у рекомендації комісії з надання країні статусу кандидата у члени Євросоюзу. Про це йдеться у висновках Європейської ради, опублікованих 27 червня на сайті організації.