У Брюсселі офіційно заявили про зупинення вступу Грузії в ЄС

Через дії влади Грузії її вступ у ЄС зупинено, заявили в Єврораді
Фото: EPA

На саміті у Брюсселі 17 жовтня лідери країн Європейського союзу оголосили про фактичну зупинку процесу вступу Грузії в ЄС. Про це йдеться в підсумковому документі засідання, опублікованому на сайті Євроради.

У Європейській раді підтвердили готовність союзу підтримати грузинський народ на його європейському шляху, проте висловили серйозне занепокоєння щодо курсу дій, здійсненого грузинським урядом. У документі йдеться про те, що він суперечить цінностям і принципам, на яких заснований Європейський союз.

"Європейська рада нагадує, що такий курс дій ставить під загрозу європейський шлях Грузії й фактично зупиняє процес вступу. Вона закликає Грузію ухвалити демократичні, всеосяжні та стійкі реформи відповідно до основних принципів європейської інтеграції. Європейська рада й далі уважно стежитиме за ситуацією", – ідеться в документі.

У раді закликали Грузію зробити майбутні парламентські вибори вільними та справедливими, такими, що відповідають міжнародним стандартам, і з безперешкодним доступом для міжнародних та
внутрішніх спостерігачів за виборами.

"Європейська рада підтверджує незмінну підтримку Європейським союзом суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Грузії в її міжнародно визнаних кордонах", – ідеться в документі.

Контекст:

27 червня на сайті Європейській раді опублікували заяву про те, що ухвалений у Грузії закон "Про прозорість іноземного впливу" (про "іноагентів") є відступом від кроків, викладених у рекомендації комісії про надання країні статусу кандидата у члени ЄС.

AFP 27 червня зазначало, що європейські чиновники обмірковують кроки у відповідь на дії керівної партії "Грузинська мрія", котра ініціювала низку змін у законодавстві, які обмежують права і свободи. Серед варіантів реакції ЄС – припинення фінансування сил безпеки Грузії та інших держструктур і навіть розрив дипломатичних відносин.

9 липня посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський заявляв, що процес прийняття Грузії в Європейський союз зупинено за рішенням країн – учасниць ЄС.