У Грузії суд оштрафував телеканали, які відмовилися показати передвиборчий ролик про війну в Україні

Телеканали відмовилися показувати рекламу керівної партії Грузії
Фото: Natia Gugunava / Facebook

Тбіліський міський суд 11 жовтня оштрафував грузинські опозиційні телеканали Formula, Pirveli та Mtavari на 5 тис. ларі (приблизно 75 тис. грн) кожен за відмову розміщувати передвиборчу рекламу керівної партії "Грузинська мрія" зі зруйнованими українськими містами. Про це повідомляє "Новости-Грузия".

Раніше порушення виборчого законодавства телеканалами встановила Національна комісія з питань комунікацій. Зі скаргою до регулятора звернулася безпосередньо партія влади.

Телеканали пояснили блокування ролика його неетичністю, а також змістом закликів до національної ворожнечі й залякуванням виборців. Комісія заявила, що кліп не порушує грузинського законодавства.

Formula, Mtavari та Pirveli 5 жовтня публічно оголосили, що не показуватимуть ролика, попри ризик штрафів. Підтримку телеканалам висловили Хартія журналістської етики Грузії та ще кілька неурядових організацій.

У вересні всі три канали вже штрафували за відмову розміщувати іншу рекламу "Грузинської мрії" – ролик зі слоганом "Скажи "ні" моральному виродженню суспільства" на тлі зображення грузинських активістів і представників громадянського суспільства.

У відповідь на бойкот опозиційних телеканалів проурядовий "Імеді" вирішив зняти з ефіру рекламу опозиції. Поки регулятор не відповів на це.

Контекст:

26 вересня на вулицях Тбілісі з'явилися серія передвиборчих плакатів і відеоролик, у яких виборців закликають "обрати мир" і сказати "ні війні". Там зображення знищених російськими військами українських міст протиставляють кадрам церков, парків і нових автобусів у Грузії.

Кампанія спричинила критику в соціальних мережах, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала нові передвиборчі плакати "Грузинської мрії" виготовленими "у кузні КДБ". МЗС України назвало неприпустимим використання в політичній рекламі зображень наслідків війни.

9 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що рекламні банери його партії "Грузинська мрія", для яких використали кадри руйнувань в українських містах, "оголили" правду про те, що відбувається в Україні внаслідок війни, яку розв'язала РФ. На думку Кобахідзе, від громадян Грузії "конкретні суб'єкти" (опоненти влади) нібито "приховували" наслідки агресії РФ в Україні.

Заяву Кобахідзе засудили в МЗС України, назвавши це спробою втягнути Україну у внутрішньополітичні процеси у Грузії напередодні парламентських виборів, призначених на 26 жовтня. Уряд Грузії, переймаючи підходи Москви до обмеження громадянського суспільства, "перетворився на ксерокс Кремля", вважають в українському зовнішньополітичному відомстві.