"Поглянули у вічі власному злочину". У Грузії відповіли на обурення України щодо банерів

Грузинський народ "добре знає, що означають зруйновані школа, дорога й міст", зазначив Папуашвілі
Фото: შალვა პაპუაშვილი • Shalva Papuashvili / Facebook

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив 11 жовтня, що резонанс від передвиборчих банерів партії "Грузинська мрія", для яких використали кадри руйнувань в українських містах, спричинило нібито те, що українські чиновники "поглянули на власний злочин". Папуашвілі цитує Sova.

За його словами, на банери мають подивитися особливо ті, хто підштовхував Грузію до сценарію, який там зображено.

"Нас надихнули змінити яскраву реальність та безпеку, які ми маємо сьогодні, на реальність, яка є сьогодні в Україні", – сказав Папуашвілі.

Він зазначив, що такі картини бачили не лише в Україні, а й у Грузії, а її народ "добре знає, що означають зруйновані школа, дорога й міст".

"Сьогодні, коли українська влада каже: "Не вплутуйте нашу війну у свої політичні дебати", чому вони втручалися свого часу? Спрямуйте грузин, вони, мовляв, тут мають воювати, – вказав Папуашвілі. – Нас ногою намагалися загнати на війну".

Контекст:

26 вересня на вулицях Тбілісі з'явилися серія передвиборчих плакатів та відеоролик, у яких виборців закликають "обрати мир" і сказати "ні війні". Там зображення знищених російськими військами українських міст протиставляють кадрам церков, парків і нових автобусів у Грузії.

Кампанія спричинила критику в соціальних мережах, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала нові передвиборчі плакати "Грузинської мрії" виготовленими "у кузні КДБ". МЗС України назвало неприпустимим використання в політичній рекламі зображень наслідків війни.

9 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що рекламні банери його партії "Грузинська мрія", для яких використовували кадри руйнувань в українських містах, "оголили" правду про те, що відбувається в Україні внаслідок війни, розв'язаної РФ. На думку Кобахідзе, від громадян Грузії "конкретні суб'єкти" (опоненти влади) нібито "приховували" наслідки агресії РФ в Україні.

Заяву Кобахідзе засудили в МЗС України, назвавши це спробою втягнути Україну у внутрішньополітичні процеси у Грузії напередодні парламентських виборів, призначених на 26 жовтня. Уряд Грузії, переймаючи підходи Москви до обмеження громадянського суспільства, "перетворився на ксерокс Кремля", вважають в українському зовнішньополітичному відомстві.