У ЄС закликали вжити термінових заходів проти Угорщини за видавання віз росіянам

Вебер вважає, що потреба в новій імміграційній системі в Угорщині є "сумнівною"
Фото: depositphotos.com

Нещодавнє рішення Угорщини послабити візові обмеження для російських відвідувачів відчиняє двері для шпигунів. Про це заявив голова найбільшої партії Європейського парламенту "Європейська народна партія" Манфред Вебер, повідомляє 30 липня газета Financial Times із посиланням на його лист.

Вебер заявив, що цей крок дасть неперевіреним росіянам змогу безперешкодно подорожувати більшою частиною Європейського союзу і викликає "серйозні занепокоєння щодо національної безпеки", ідеться в повідомленні. 

Відтак Вебер написав листа президенту Євроради Шарлю Мішелю для порушення цього питання на наступному саміті лідерів у жовтні.

Financial Times пише, що цього місяця Угорщина опублікувала деталі нової прискореної візової системи для громадян восьми країн, включно з Росією і Білоруссю, які зможуть в'їжджати в Угорщину без перевірок безпеки або інших обмежень. 

Вебер вважає, що потреба в новій імміграційній системі в Угорщині є "сумнівною", і попереджає, що вона може "створити серйозні лазівки для шпигунської діяльності й потенційно дозволити великій кількості росіян в'їжджати в Угорщину з мінімальним наглядом, створюючи серйозний ризик для національної безпеки", ідеться у статті. 

Лист до Мішеля містить заклик до лідерів ЄС "вжити найсуворіших заходів для негайного захисту цілісності Шенгенської зони, обмеження ризику для безпеки, який уже виник, і запобігання схожим ініціативам із боку держав-членів у майбутньому", зазначає Financial Times.

Контекст:

Угорщина 29 липня спростила правила в'їзду для громадян країни-агресора Росії та її союзника Білорусі.

Росіян і білорусів у липні долучили до програми отримання "національної картки" – дворічної посвідки на проживання для охочих працювати в Угорщині. Програма дає іноземцям змогу перевезти в Угорщину сім'ю і за три роки претендувати на отримання постійної посвідки на проживання. Отримувачі картки також можуть безперешкодно в'їжджати до країни й переміщатися в інші країни ЄС без перевірки безпеки на європейському рівні.