У Євросоюзі засудили чергову смертну кару в Білорусі

Кирила Козачка розстріляли наприкінці жовтня 2017 року
Фото: amnesty.org (архів)

У Європейській службі зовнішніх дій закликали Білорусь невідкладно запровадити мораторій на смертну кару.

Європейська служба зовнішніх дій засудила страту в Білорусі Кирила Козачка, визнаного винним у вбивстві двох своїх дітей. Заяву опубліковано на сайті відомства.

"У зв'язку зі стратою в Білорусі Кирила Козачка, здійсненою у жовтні 2017 року і доведеною до відома громадськості тільки зараз, Європейський союз знову заявляє про своє рішуче неприйняття найвищої міри покарання за будь-яких обставин. Смертна кара порушує невід'ємне право на життя, закріплене у Загальній декларації прав людини, і є найжорстокішим, нелюдським і таким, що принижує гідність, покаранням", – ідеться в заяві.

У документі зазначають, що Європейський союз очікує від Білорусі невідкладного введення мораторію на смертну кару як першого кроку до її скасування.

Козачка визнали винним у вбивстві двох своїх дітей – дев'ятирічної Кіри і 17-річного Влада. У момент скоєння злочину він був у стані алкогольного сп'яніння. Наприкінці 2016-го чоловіка засудили до смертної кари.

6 березня 2018 року стало відомо, що Козачка розстріляли наприкінці жовтня 2017 року.

Білорусь є єдиною країною Європи, в якій залишилася смертна кара. У 1996 році в республіці відбувся референдум, на якому більшість громадян проголосувала за її збереження. Рада Європи, Євросоюз, ОБСЄ, білоруські та міжнародні правозахисні організації неодноразово закликали Мінськ запровадити мораторій на смертну кару з подальшим її скасуванням.