У Канаді першу фазу випробувань пройшла COVID-вакцина рослинного походження

Дві ін'єкції вакцини сприяли формуванню антитіл у 91% добровольців
Фото: depositphotos.com

Канадські вчені завершили першу фазу дослідження вакцини проти коронавірусу, яка складається з рослинних елементів. Про це 18 травня повідомив журнал Nature Medicine.

Група канадських учених у галузі молекулярної біології під керівництвом Браяна Ворда, професора університету Макгілла в Монреалі, розробила першу вакцину проти коронавірусу, яку виготовлено за допомогою генномодифікованих рослин.

Створений дослідниками препарат є набором із вірусоподібних частинок, які складаються з фрагментів оболонки коронавірусу, вставлених ученими в геном тютюну Бентама, австралійського родича звичайного тютюну.

Для цього вчені заразили його паростки за допомогою генномодифікованих бактерій Agrobacterium tumefaciens, здатних вставляти чужорідні сегменти ДНК у геном рослин, які вони уражають.

Роботу цієї вакцини вчені перевірили на групі з двох сотень добровольців віком від 18 до 49 років, які проживають у Монреалі і Квебеку. Підготувавши кілька різних варіантів щеплень, біологи ввели вірусоподібні частки учасникам експерименту і простежили, як на їхню появу відреагували імунітет і організм добровольців загалом.

Подальші спостереження свідчили, що вакцина не спричиняла серйозних побічних ефектів, за винятком яскраво вираженої втоми, яка виникла в одного з учасників дослідів одразу після ін'єкції. Загалом вона виявилася безпечною для пацієнтів за будь-яких стратегій введення в організм.

Водночас учені виявили, що після одноразового введення вакцини велика кількість антитіл до SARS-CoV-2 з'явилася приблизно у 60% учасників дослідів, тоді як дві ін'єкції вакцини сприяли їхньому формуванню у 91% добровольців. У середньому концентрація цих молекул в організмі добровольців була приблизно на порядок вищою, ніж у пацієнтів, які нещодавно перехворіли на коронавірусну інфекцію.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Всесвітня організація охорони здоров'я наразі схвалила шість вакцин проти коронавірусу: від Pfizer/BioNTechJanssen (Johnson & Johnson), Moderna, два варіанти препарату від AstraZeneca (Astrazeneca-SK Bio і Covishield) та Sinopharm.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, у світі підтвердили вже 164 млн випадків COVID-19, померло 3,4 млн людей.