У Китаї урядовий радник зник після критики влади у приватному чаті

Китайська влада завела справу на посадовця за критику державної політики, пише WSJ
Фото: depositphotos.com

У Китаї заступник директора Інституту економіки при державній Академії суспільних наук (CASS) Чжу Хенпенг потрапив під слідство, його затримали й усунули з посади після того, як у приватній групі у WeChat він критикував главу КНР Сі Цзіньпіна. Про це 25 вересня пише The Wall Street Journal із посиланням на поінформовані джерела.

Чжу Хенпенга затримали навесні після того, як, за словами одного зі свідків, він написав у приватному чаті в застосунку WeChat про слабку економіку Китаю й завуальовано критикував лідера КНР Сі Цзіньпіна.

Посадовець пропрацював понад два десятиліття в аналітичному центрі, де спеціалізувався на економіці охорони здоров'я, консультуючи уряд щодо політики, пов'язаної з капітальним ремонтом лікарень і доступом до медичної допомоги, ідеться в публікації. 2014 року його призначили заступником директора Інституту економіки CASS.

Розслідування справи Чжу Хенпенга збіглося з кампанією індоктринації для співробітників CASS, яка спрямована на дотримання правил Комуністичної партії, пише видання. Від членів партії на керівних посадах вимагали підписати офіційні зобов'язання щодо дотримання "10 заборон" – переліку заборонених видів діяльності, включно з публікацією неналежних матеріалів і співробітництвом з іноземними організаціями без дозволу.

Видання зазначає, що статус розслідування справи проти посадовця невідомий, він не відповідає на електронні листи. Також ніхто не відчиняє дверей квартири, яку офіційно вказано як його адресу.

Останній публічний виступ Чжу Хенпенга відбувся наприкінці квітня, під час якого він припустив, що Китай може закрити прогалини у фінансуванні своєї пенсійної системи, якщо молоді китайці платитимуть за пенсії своїх батьків, а також за умови, що випускатиметься більше державних облігацій, пише The Wall Street Journal.

Зазначають, що ім'я посадовця вже зникло з онлайн-довідника вищих посадових осіб Інституту економіки CASS.