У Конгресі США запропонували навчати українських пілотів на літаках НАТО

Кінзінгер зазначив, що вніс законопроєкт про навчання пілотів ВПС України на літаках НАТО, щоб вони могли перейти на F-16
Фото: EPA
Член Палати представників, конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер повідомив у Twitter 23 червня, що вніс законопроєкт щодо підготовки українських пілотів на літаках НАТО.

Він опублікував спільне фото з двома пілотами Військово-повітряних сил (ВПС) України.

"Ці чоловіки – пілоти ВПС України. Багато людей думали, що вийдуть із бою у перший день, але вони все ще там. Я вніс законопроєкт про навчання на літаках НАТО, щоб вони могли перейти на F-16", – написав Кінзінгер.

Він повідомив, що вніс законопроєкт спільно з членкинею Конгресу США від Демократичної партії Кріссі Гулаган, цитує Кінзінгера його пресслужба.

"Цей законопроєкт дасть змогу Сполученим Штатам розпочати навчання українських пілотів і членів льотних екіпажів на F-15, F-16 та інших повітряних суднах, водночас адміністрація і надалі розглядає питання щодо доправлення такого обладнання", – ідеться у релізі.

Кінзінгер і Гулаган, які служили у ВПС США, визнають важливість встановлення панування у повітряному бою.

"Якщо наші військові вирішать передати літаки [Україні], нам потрібно, щоб їхні пілоти були готові негайно їх використати. Наші двосторонні зусилля забезпечать проведення навчання. Сполучені Штати залишаються стійкими прибічниками боротьби України за її суверенітет", – підкреслила конгресменка-демократка Гулаган.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент Франції Еммануель Макрон під час візиту до Києва 16 червня заявив, що Захід допомагає Україні оборонятися від РФ, але не вступає у війну, тому було домовлено не постачати Києву певний вид озброєнь, наприклад, штурмові літаки чи танки, і президент Володимир Зеленський "у курсі цього".

Міністерка закордонних справ Великобританії Ліз Трасс, виступаючи 27 травня у Чехії, заявляла, що допомога Україні танками та літаками "абсолютно правомірна" і світова спільнота має відповісти силою на злочини Росії.