У лікарнях Москви заборонили надавати планову медичну допомогу громадянам, не щепленим проти COVID-19

У Москві запровадили обов'язкову вакцинацію для працівників сфер торгівлі та послуг
Фото: ЕРА
Департамент охорони здоров'я Москви "тимчасово для безпеки пацієнтів" заборонив надавати планову медичну допомогу пацієнтам, які перед госпіталізацією не щепилися проти коронавірусу. Про це йдеться в повідомленні департаменту від 18 червня.

"У людини, що лежить у лікарні, з огляду на стан здоров'я і захворювання, яке стало причиною госпіталізації, апріорі ослаблений імунітет. Для таких пацієнтів особливо небезпечним є захворювання на коронавірус. Виключити контакти на території стаціонару й ізолювати кожного пацієнта неможливо. Тому ризик його зараження в разі занесення вірусу на територію лікарні підвищений. Після операції в разі зараження різко зростає ризик тяжких ускладнень аж до летальних наслідків", – пояснив департамент своє рішення.

За статистикою російського столичного департаменту, щодня з московських клінік пацієнтів переводять у "ковідні" стаціонари. Тиждень тому таких випадків було 130, а вчора, 17 червня, – уже майже 200.

"Для безпеки пацієнтів ми вимушено ввели тимчасові правила надання планової допомоги і перевірятимемо наявність щеплення проти коронавірусу перед госпіталізацією. Прав на отримання медичної допомоги не обмежують. Тих, у кого є медичні протипоказання до щеплення, буде госпіталізовано", – зазначили в департаменті. 

Нові правила не стосуватимуться планової госпіталізації пацієнтів з онкологічними та гематологічними захворюваннями для проведення протипухлинного лікування і для надання паліативної допомоги, запевнили посадовці.

Мер Москви Сергій Собянін 18 червня сказав в інтерв'ю "Первому каналу", що 89,3% москвичів інфіковано "агресивним" варіантом коронавірусу. Москвичі заразилися штамом "Дельта", відомим як "індійський" варіант. Цим Собянін пояснив "вибухове зростання захворюваності" на COVID-19 і "величезну кількість" госпіталізованих. За словами мера столиці РФ, влада відкриває нові лікарні й корпуси для боротьби з коронавірусом "мало не щодня" і "заледве встигають".

Контекст:

У Москві й у Московській області ввели обов'язкову вакцинацію проти COVID-19 для працівників сфер торгівлі та послуг. По всій країні проводити обов'язкову вакцинацію поки що не планують.

Собянін 12 червня оголошував неробочі дні із 15-го до 19 червня зі збереженням заробітної плати для працівників. Рішення ухвалили через зростання випадків COVID-19. Зокрема, 12 червня в Москві виявили 6701 випадок зараження – це максимум від початку року.

За час епідемії в Москві підтвердили майже 1,3 млн випадків COVID-19. Приблизно 21,3 тис. людей померли.

Росія посідає третє місце у Європі за кількістю виявлених випадків коронавірусної інфекції, свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров'я. У країні зафіксували майже 5,3 млн випадків. На першому і другому місцях – Франція (5,7 млн) і Туреччина (5,4 млн).

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.