У Лондоні вперше вручили екологічну премію Earthshot Prize принца Вільяма

Переможці премії одержали по £1 млн
Фото: earthshotprize.org

У Лондоні 17 жовтня відбулася перша церемонія нагородження премією Earthshot Prize, яку заснував герцог Кембриджський. Про це йдеться у пресрелізі премії.

Рада премії протягом 10 місяців вивчала 750 номінантів з усього світу, які могли б претендувати на нагороду. Експерти обрали 15 фіналістів, які мають найбільший потенціал позитивного впливу на людей і природу. Переможців обирали після консультацій з ученими та експертами з природоохоронних організацій. Лауреати одержали по £1 млн ($1,3 млн).

У номінації "Захист і відновлення природи" переможцем стала республіка Коста-Рика. У 1990-х роках у країні масово вирубували ліси, їхня кількість скоротилася вдвічі. Проте влада країни створила програму щодо порятунку дерев.

Держава вирішила платити громадянам за захист лісів, висаджування дерев та відновлення екосистем. У підсумку ліси Коста-Рики зросли вдвічі, флора й фауна покращилися, що привело до буму екотуризму та принесло економіці країни $4 млрд.

Індійська компанія Tachakar перемогла в категорії "Очищення повітря". Підприємство розробило технологію, яка перетворює залишки врожаю та інші сільськогосподарські відходи на добрива. У такий спосіб фермери можуть не спалювати відходи та не забруднювати повітря. Засновники премії вважають, що в разі масштабного використання цієї технології кількість викидів вуглекислого газу може зменшитися на мільярд тонн на рік.

У номінації "Відновлення океану" переможцями стали двоє найкращих друзів Сем Тейхер і Гатор Гальперн, які заснували проєкт Coral Vita. У межах проєкту вони відновлюють коралові рифи на Багамських островах. Друзі вирощують корали на суші, а потім пересаджують їх в океан.

Центри харчових відходів у Мілані перемогли в категорії "Побудуйте світ без відходів". Вони з 2019 року збирають невикористані продукти із супермаркетів, їдалень компаній і передають їх організаціям, що роздають їжу людям, які її потребують.

Зараз у Мілані є три центри харчових відходів, кожен із яких перерозподіляє приблизно 130 тонн харчових продуктів на рік (або 350 кг на день).

У номінації "Виправлення клімату" перемогла технологія AEM Electrolyser, над створенням якої працювали представники Німеччини, Таїланду й Італії. Технологію придумали в компанії Enapter, співзасновницею якої є Вайтеа Кован. Острів у Тихому океані, де вона народилася, постраждав від змін клімату. Технологія використовує поновну енергію для виробництва водню за допомогою розщеплення води на водень і кисень. Зазвичай водень продукують під час спалювання викопного палива.

Контекст:

Earthshot Prize заснували на початку 2020 року. Щорічно планують нагороджувати по п'ятеро осіб, які борються з екологічними проблемами. Щоразу церемонія нагородження відбуватиметься в іншому місті. У 2022 році її мають проводити у США.