У Молдові через ситуацію в енергетиці ввели надзвичайний стан, перед цим "Газпром" пригрозив перекрити газ

Компанії "Молдовагаз" бракує коштів на оплату газу
Фото: SA"Moldovagaz" / Facebook
20 січня у зв'язку із ситуацією в енергетиці парламент Молдови ухвалив рішення ввести у країні режим надзвичайного стану. Про це повідомляє місцеве видання NewsMaker.

Режим НС діятиме 60 днів і дасть змогу ухвалювати рішення про "швидке" і "таке, що відходить від законодавчих норм", забезпечення газом населення, а також "оптимізувати споживання газу, ухвалювати рішення, які дадуть можливість операторам ринку швидко закуповувати та постачати газ й інші ресурси".

Видання зазначає, що російський "Газпром" давав Молдові час до 20 січня погасити заборгованість, яка виникла за постачання газу. Компанія з РФ погрожує перекрити газ, якщо "Молдовагаз" не заплатить $63 млн за постачання в січні.

Для оплати боргів молдовській компанії бракує $25 млн.

"Прогнозують, що після введення НС влада дозволить відтермінувати сплату ПДВ із боку "Молдовагазу", а також виплатить в аванс компенсації населенню за січень, лютий і березень", – пояснює NewsMaker.

Восени 2021 року у відносинах "Газпрому" та "Молдовагазу" вже виникала схожа ситуація. 22 листопада "Газпром" попередив, що через відсутність платежу може припинити постачання газу. 23 листопада стало відомо, що "АТ "Молдовагаз", 50% акцій якого належать "Газпрому", одержить 1,4 млрд леїв (приблизно $79,17 млн) із держбюджету країни, гроші дадуть можливість компанії розплатитися з "Газпромом" та уникнути від'єднання газу. 26 листопада Молдова розплатилася з "Газпромом".

Контекст:

29 жовтня 2021 року Молдова продовжила контракт із "Газпромом" на п'ять років із використанням формули розрахування ціни на газ, яку запропонувала молдовська сторона.

Постачання газу до Молдови за новим контрактом розпочали 1 листопада. За його умовами, Молдова купує газ із Росії за ціною $450 за 1 тис. м&³3;.

У зв'язку зі зростанням закупівельних цін на газ, передбачених контрактом із російським "Газпромом", вартість газу для кінцевих споживачів у Молдові підвищили більше ніж удвічі.