У Молдові оголосили режим підвищеної готовності через газову кризу

У Молдові просять споживачів скоротити витрату газу
Фото: depositphotos.com

У Молдові 13 жовтня оголосили режим підвищеної готовності в газовому секторі. Про це повідомив міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрей Спину на брифінгу після засідання комісії з надзвичайних ситуацій, пише місцеве видання NewsMaker.

Таке рішення ухвалили, щоб запобігти виникненню надзвичайної ситуації і бути готовими до будь-якого сценарію, сказав Спину.

За його словами, уряд Молдови має знайти кошти для допомоги громадянам у подоланні енергетичної кризи. Також ухвалено рішення скоротити обсяги споживання газу компанією Termoelectrica, основним виробником і постачальником електроенергії і тепла в Молдові. Поки що підприємство використовуватиме мазут.

Інше підприємство – центральний постачальник електроенергії Energocom – вестиме переговори про альтернативне доправлення газу в Молдову в жовтні й наступні місяці, зазначив міністр.

Спину сказав, що молдовський уряд сподівається до кінця жовтня підписати новий контракт із російським "Газпромом".

Прем'єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що планує попросити комісію з надзвичайних ситуацій перевірити резерви природного газу компаній сектору та проінспектувати їхні можливості, повідомило видання Zdg.

Прем'єрка додала, що уряд готує альтернативні сценарії, до яких входитиме імпорт газу з інших джерел із використанням теперішніх міжмережевих з'єднань з Україною та Румунією. Гаврилиця підтвердила, що переговори з "Газпромом" ведуть, але російський монополіст "має дещо інші вимоги та очікування".

Контекст:

На початку жовтня цього року молдовсько-російська енергетична компанія "Молдовагаз" продовжила контракт із "Газпромом" на постачання газу протягом місяця, зазначило NewsMaker. Молдова зараз змушена закуповувати газ за ціною $800 за 1 тис. м&³3;, а ціна для кінцевих споживачів може зрости до 6 леїв ($0,35) за 1 м&³3;.

"Молдовагаз" 6 жовтня попросила споживачів скоротити витрату газу, оскільки країна споживає більше, ніж імпортує, зазначило видання.

Financial Times 11 жовтня писала, що Молдова просила Євросоюз про надзвичайне постачання газу на тлі скорочення обсягів постачанням від "Газпрому". За інформацією джерел газети, Кишинів сподівається, що йому вдасться отримати газ через Румунію, щоб не погоджуватися на нові умови "Газпрому", який пропонує газ за вищою ціною. Як уточнює Financial Times, постачання газу з Росії впало на третину, а ціни зросли з $550 минулого місяця до $790 за 1 тис. м&³3;, уп'ятеро більше, ніж у середньому країна платила торік.