У Молдову з РФ переказали $39 млн на підкуп виборців – поліція

Чернеуцяну розповів про схему підкупу виборців у Молдові
Фото: politia.md

Росія переказувала в Молдову мільйони доларів на підкуп виборців на виборах президента й референдумі про євроінтеграцію. Про це розповів глава Генерального інспекторату поліції Молдови Віорел Чернеуцяну 23 жовтня, повідомляє NewsMaker.

За його словами, схема підкупу виборців із використанням "Промсвязьбанка" почала діяти наприкінці весни, але восени, напередодні виборів і референдуму, кількість трансферів зросла. Застосунок банку людям допомагали встановлювати боти в Telegram. Лише в жовтні поліція задокументувала і припинила діяльність 97 таких ботів. За даними поліції, у системі встигли зареєструвати 138 тис. номерів із Молдови.

За словами Чернеуцяну, у вересні сума переказів сягнула $15 млн, у жовтні зросла до $39 млн. Лише в жовтні, напередодні виборів і референдуму в Молдові, з Росії у країну переказали понад $24 млн через застосунок "Промсвязьбанка". За цим стоїть молдовський бізнесмен і політик-утікач Ілан Шор, стверджують у поліції.

Станом на зараз правоохоронці Молдови задокументували понад 520 осіб, причетних до схеми підкупу виборців.

В останні місяці молдовська поліція постійно інформує на своєму сайті про обшуки й затримання у справі про підкуп виборців, а також схеми підкупу. За її даними, координацією підкупу займалися люди, які перебувають у Росії й пов'язані із Шором. Згідно з вилученими під час обшуків схемами, організатори планували завербувати приблизно 50 тис. активістів, вони, зі свого боку, мали знайти людей, які погодяться за гроші проголосувати за потрібного кандидата, а також проголосувати проти євроінтеграції на референдумі. За "правильне голосування" людям обіцяли 900–1800 леїв (2000–4000 грн).

Контекст:

Вибори й референдум у Молдові відбулися 20 жовтня. У першому турі перемогу здобула чинна президентка Мая Санду. Її підтримало 42,45% виборців, цього замало для перемоги в першому турі, тому буде другий (він відбудеться 3 листопада). Суперником Санду стане колишній генпрокурор країни Олександр Стояногло, якого підтримує експрезидент Ігор Додон, відомий своєю проросійською позицією (Стояногло набрав 25,98% голосів). На референдумі думки виборців розділилися майже порівну: за євроінтеграцію проголосувало 50,46%, проти – 49,54%.

Санду після голосування заявила про безпрецедентні порушення. За її словами, у влади є докази, що злочинні групи мали на меті купити 300 тис. голосів. "Безпрецедентний напад на свободу й демократію" тривав кілька місяців, а також за цим стоять злочинні угруповання й іноземні сили, які "атакували країну десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою", сказала вона.

Перед виборами в уряді Молдови заявляли, що РФ витратила €100 млн на спроби зірвати вибори у країні.