Це шок. Молдова голосує проти вступу до ЄС. Діаспора змінила шальки терезів на бік ЄС, але все буде на грані

Фото: Вікторія Сюмар / Facebook

По приїзду в Кишинів ми з колегами взяли таксі до готелю. Розмова з таксистом була більше ніж показовою:

– Це вже неможливо терпіти, – каже він. – Ціни виросли жахливо, тарифи теж, нерухомість також…

– Ну, може, є обʼєктивні причини і це відбувається в усій Європі? – питаю я, спостерігаючи з вікон автівки за чистим, цілком європейським, розслабленим Кишиневом.

– Ні, це все корупція. Вона (Мая Санду) обіцяла з корупцією боротися, а насправді її команда все це очолила – усіх цих силовиків-вимагателів тощо.

– А є хоч якісь факти її причетності? Чому ви нею так не задоволені? – питаю.

І тут таксист видає базу:

– Вона закрила три телеканали! От це ж повний бєспрєдєл! (Мова, звісно, йшла про повністю проросійські телеканали, фінансовані Москвою).

– А головна претензія до неї – вона нам тут під час другого терміну поставить американські військові бази, і Росія теж буде змушена нас бомбити. І багато людей цього бояться.

Видає він головний міф російської пропаганди на експорт у країни колишнього Союзу. На цьому міфі, власне, проросійська влада цілком нормально спекулювала і пояснювала свою важливість і в Грузії останні три роки…

Це було влітку. І от нині цілком спокійна Молдова йде і голосує на референдумі проти вступу до Європейського союзу…

Ці результати станом на зараз не є 100-відсотковими, і європейська діаспора – а в Молодові це пʼята частина виборців – цілком може результат референдуму змінити, але все одно все буде на грані.

Проте це шок. Бо Молдова і її громадяни мають надтісні звʼязки з Румунією, бачать стрімкий розвиток Румунії в ЄС, радо роблять румунські паспорти і… голосують проти вступу до ЄС у своїй більшості.

І це так неймовірно контрастує з Україною, яка за членство в ЄС понад 10 років бореться з кривавою російською агресією на своїй землі, три останні роки терпить щоденні бомбардування своїх міст і сіл, навчилася жити й працювати без світла, навчати дітей у бомбосховищах…

Країна, яка несе страшні щоденні втрати, щодня плаче, але продовжує вірити в європейську ідею і стояти муром для вільного світу від рашистськоі орди…

Цей неймовірний український дух і подвиг особливо відчутний на контрасті.

UPD. Голосування діаспори таки змінило шальки терезів на бік ЄС на менше, ніж один відсоток, власне, на три сотих…

Джерело: Вікторія Сюмар / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора