У Молдові завершують підрахування голосів на виборах і референдумі. Понад 50% – за вступ до ЄС

У Молдові провели вибори й референдум
Фото: EPA

У Молдові добігає кінця підрахування голосів на виборах президента і референдумі щодо питання євроінтеграції, які відбулися 20 жовтня. Дані опублікувала Центральна виборча комісія Молдови.

У першому турі президентських виборів за підсумками опрацювання 98,51% протоколів лідирує чинна президентка Мая Санду. Вона здобула 42,07% голосів, але цього не досить для перемоги за підсумками першого туру (для цього потрібно набрати понад половину голосів виборців). Її суперником у другому турі буде колишній генпрокурор, опозиціонер Олександр Стояногло, якого підтримала Партія соціалістів на чолі з експрезидентом Ігорем Додоном. Він набирає у першому турі 26,27% голосів.

На референдумі громадяни відповідали на запитання: "Чи підтримуєте ви внесення змін до конституції з метою вступу Республіки Молдова до Європейського союзу?" За даними ЦВК згідно з 98,56% опрацьованих протоколів, ствердно відповіло 50,16% виборців, заперечно – 49,84%.

Контекст:

Санду виграла вибори президента Молдови у 2020 році. 15 листопада у другому турі вона здобула підтримку 57,72% виборців, її конкурент Ігор Додон – 42,28%.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Молдова активізувала співпрацю з ЄС. У березні 2022 року Кишинів подав заявку про вступ до Євросоюзу, тоді ж Парламентська асамблея Ради Європи визнала молдовський регіон Придністров'я окупованою РФ територією.

У червні 2023 року Молдова разом з Україною набула статусу кандидата на членство в ЄС.