У Москві на голосування за президента Молдови незаконно підвозять громадян – МЗС Молдови

Молдовани голосують із 7.00
Фото: EPA

На виборчі дільниці у країні-агресорі Росії, де громадянам Молдови можна проголосувати на виборах президента, організовано незаконне доправлення виборців. Про це в день голосування 20 жовтня заявили у МЗС Молдови.

"Ми вважаємо, що скупчення людей на двох виборчих дільницях у Росії створили штучно з метою поставити під загрозу виборчий процес. У зв'язку із цим ми неодноразово звертаємо увагу російської влади й будь-яких суб'єктів на неприпустимість незаконного перевезення виборців на виборчі дільниці", – ідеться в повідомленні.

Молдовські дипломати зазначили, що "у зв'язку з неможливістю гарантувати всі вимоги безпеки" у РФ відкрили дві виборчі дільниці "тільки у приміщенні посольства". Їх відкрили о 7.00 за місцевим часом (збігається з київським), вони працюють "у звичайному режимі".

"З огляду на велику кількість виборців, зареєстрованих на двох виборчих дільницях, МЗС зазначає, що передбачало можливість скупчення людей унаслідок спроб організувати незаконне доправлення виборців на виборчі дільниці. У процесі підготовки до виборів ми попередили російську владу про спроби деяких структур доправити організованих громадян у відділення нашого посольства в Москві", – наголосили в Кишиневі.

У МЗС Молдови пояснили, що виборчі дільниці в Москві оснащено максимальною кількістю виборчих бюлетенів – 5 тис. на кожну дільницю.

Контекст:

20 жовтня в Молдові відбуваються президентські вибори і конституційний референдум про євроінтеграцію. Голосування завершиться о 21.00.

На посаду глави держави претендує 11 осіб, зокрема нинішня президентка Мая Санду. Санду є найімовірнішим переможцем виборів, писав Newsmaker.

Якщо в першому турі жоден із кандидатів у президенти не набере 50% голосів, відбудеться другий тур.