На кордоні з Молдовою затримали 19 чоловіків, яких анонім із Telegram "вів" до сусідньої країни – ДПСУ

На кордоні з Молдовою затримали 19 чоловіків
Фото: dpsu.gov.ua

Прикордонники на держкордоні з Молдовою затримали 19 чоловіків, яких адмін анонімного Telegram-каналу спрямував у піший тур на кордон. Про це 17 жовтня повідомили у пресслужбі Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

Як стверджують прикордонники, чоловіки ішли двома групами: в одній було восьмеро, в іншій – 11 людей.

За інформацією слідства, чоловікам анонімно допомагав адміністратор одного з Telegram-каналів, який надавав онлайн-вказівки з навігації.

За послугу ті сплатили від $3 тис. до $5 тис., ідеться в повідомленні.

Чоловіки прибули до точки збору в Подільському районі й поділилися на дві групи, щоб бути менш помітними прикордонникам, розповіли у ДПСУ.

Їх затримали за кілька кілометрів до держкордону.

За спробу незаконного перетину державного кордону України на затриманих склали адмінпротоколи за статтею "незаконний перетин або спроба незаконного перетину кордону".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє їхню дію продовжили до 9 листопада.

Українці намагаються незаконно вибратися з України, хоча воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, окрім особливих винятків.

Із 2022 року правоохоронці викрили понад 600 організаторів незаконного виїзду за кордон, повідомляв речник ДПСУ Андрій Демченко 23 вересня 2024 року. 12 жовтня він поінформував, що із серпня прикордонники фіксують тенденцію до зменшення кількості таких спроб.