У МЗС РФ назвали розслідування про палац Путіна "3D-документалістикою"

Захарова вважає, що у фільмі ФБК було "багато домальованого"
Скріншот: Алексей Навальный / YouTube
Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що в розслідуванні Фонду боротьби з корупцією про резиденцію президента РФ Володимира Путіна в Геленджику бракує документальних кадрів і документів.

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова вперше прокоментувала розслідування Фонду боротьби з корупцією про палац у Геленджику. В ефірі "Дождя" вона назвала його прикладом "3D-документалістики".

"Це новий жанр. Я просто не знала, що так можна. Мені завжди здавалося, що якщо ти видаєш щось за реальність, це мають бути документальні кадри. І я правда вперше бачила, коли дорослі і серйозні люди використовують 3D-монтаж... Навіть не знаю, як сказати. Візуалізація? Багато домальованого було в цьому фільмі", – заявила Захарова.

Вона додала, що потрібно орієнтуватися на офіційні дані, "показувати те, як є, показувати документальні кадри і також усе-таки наводити якісь передусім документи".

Також Захарова заявила, що в розслідуванні не врахували кількох офіційних спростувань. "Я розумію, що тут немає журналістики, тут особливий жанр. Але якщо до цього вже було якісь факти спростовано і надано інформацію стосовно цього сюжету, як її можна не враховувати?" – сказала вона, не уточнивши, які спростування має на увазі.

ФБК опублікував розслідування "Палац для Путіна. Історія найбільшої хабаря" про резиденцію президента РФ Володимира Путіна у Краснодарському краї 19 січня. У матеріалі йдеться, що це найбезпечніший і найтаємніший об'єкт у РФ. Він має розміри 39 князівств Монако і побудований так, щоб до нього не можна було підібратися ні землею, ні морем, ні повітрям. У розслідуванні стверджували, що місцева Федеральна служба безпеки "настійно просить" обходити мис Ідокопас, де розташований палац, за милю.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав неправдою інформацію про таємний палац президента. Власників маєтку в Геленджику він назвав підприємцями, але не сказав їхніх імен.

25 січня ролик прокоментував і сам Путін: зазначив, що не дивився всього фільму, але бачив окремі відеодобірки. Путін заперечує, що палац належить йому, а розслідування називає "компіляцією, монтажем і промиванням мізків росіян".

29 січня Mash опублікував ексклюзивне відео з палацу в Геленджику. Усередині будівля виявилася практично порожньою і недобудованою. У розслідуванні ФБК також повідомляли, що роботи там ще тривають. За даними ФБК, у вже готовій до експлуатації будівлі розпочали капітальний ремонт через недоліки конструкції, які призвели до високої вологості та появи цвілі.

Наступного дня російський мільярдер Аркадій Ротенберг назвав маєток своїм і заявив, що будує там готель.