У НАТО занепокоєні віком і здоров'ям Байдена і його шансами на переобрання – Politico

У НАТО побоюються, що Байдена не переоберуть на другий строк
Фото: EPA

Дипломати і світові лідери, які готуються до саміту НАТО наступного тижня, приватно висловлюють серйозне занепокоєння віком, здоров'ям президента США Джо Байдена і його здатністю перемогти на президентських виборах 2024 року. Про це 7 липня пише Politico.

Для статті під назвою "Союзники Америки побоюються, що Байдену настав кінець і він не зможе перемогти Трампа" видання поспілкувалося із 20 людьми, пов'язаними з НАТО або майбутнім самітом Альянсу.

Європейські посадовці побоюються, що повернення експрезидента США Дональда Трампа на цю посаду завдасть шкоди альянсу НАТО і паралізує воєнні зусилля в Україні, тому вони підтримують переобрання Байдена. Нещодавній виступ Байдена на дебатах, які у США вважають провальними для президента, дали підґрунтя для побоювань, що Байден може виявитися надто слабким, щоб перемогти Трампа й очолити світову наддержаву.

Один із посадовців заявив, що Байден старий і може навіть не прожити ще чотири роки президентського строку. Інші джерела говорили, що вік Байдена стане серйозною перепоною для його переобрання.

Офіційний представник однієї з країн НАТО заявив після дебатів, що країни дедалі більше покладаються на власну оборону, а не на Альянс, оскільки "схоже, що Трамп повертається".

На додачу до всього, деякі союзники по НАТО не зовсім задоволені керівництвом Байдена, зокрема тим, що стосується надання допомоги Україні та дозволу їй бити по території країни-агресора РФ. Один зі співрозмовників видання запитав, чи справді США залишаються лідером.

Зазначають, що Байден іноді пропускав урочисті вечері на різних самітах або йшов із них раніше. Крім того, він використовував картки з нотатками, говорив повільніше й тихіше і рухався зі скутістю, яку неможливо не помітити, заявили дипломати.

На Байдена чекає "нелегке випробування" на саміті НАТО наступного тижня, пише Politico. Йому доведеться публічно продемонструвати свої лідерські навички і витривалість, ідеться у статті.

Контекст:

Увечері 27 червня у США відбулися перші із двох запланованих дебатів основних кандидатів на виборах президента США 2024 року – чинного глави держави, демократа Байдена і його попередника, республіканця Трампа.

Американські ЗМІ розкритикували виступ Байдена. Як написало видання The Hill, президент "плутався у словах і втрачав хід думки, а його промова часто переривалася". За оцінкою Politico, "жахливий виступ Байдена викликав паніку серед демократів", тож представники Демократичної партії нібито обговорюють його заміну іншим кандидатом.

Байден визнав, що "облажався" на дебатах із Трампом, проте сказав своїм прихильникам, що залишиться у президентських перегонах.

Після дебатів Байдена і Трампа підтримка кожного з них становить по 40%. Про це свідчать результати опитування, проведеного агентством Reuters і соціологічною компанією Ipsos, результати опублікували 3 липня.

Передвиборчий штаб Байдена неодноразово наголошував, що дебати не настільки згубно вплинули на виборців, як вважають ЗМІ й інсайдери у Вашингтоні, зазначає Bloomberg.

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.