У Німеччині засудили чоловіка, який попри санкції продавав компаніям у РФ компоненти для дронів – Reuters

У Німеччині засудили чоловіка, який продавав Росії компоненти для дронів "Орлан"
Фото: EPA

У ФРН засудили чоловіка з подвійним німецько-російським громадянством до шести років і дев'яти місяців ув'язнення за продаж електроніки російським компаніям попри санкції. Про це 17 липня повідомило агентство Reuters

59-річний чоловік доправив у Росію 120 тис. компонентів, які могли використвувати для воєнних цілей у період із січня 2020 року до травня 2023 року, ідеться в повідомленні. 

У суді міста Штутгарт заявили, що компоненти, які перевозив чоловік, використовують у безпілотнику "Орлан-10", пише Reuters.

У рішенні суду йдеться, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну чоловік хотів замаскувати продажі російським компаніям. Для цього він використав документи, у яких пунктами призначення електроніки було вказано Гонконг і Туреччину.

Суд не назвав імені чоловіка, але там повідомили, що він "зізнався у злочині й розкаявся". У нього також був 54-річний "напарник", який дістав менший строк ув'язнення, додає Reuters. 

Контекст:

Західні країни ввели санкції проти Росії у відповідь на агресію проти України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

Останній, 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Росії Рада ЄС ухвалила 24 червня.

За інформацією глобальної бази даних із відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ ввели більш ніж 18 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 21 тис.